Vzw De Samaritanen deelt dozen uit in Brussel

Schoenendozen vol eten geven daklozen kerstgevoel

Schoenendozen vol eten geven daklozen kerstgevoel

De leden van SP.A Zemst vulden de eerste schoendozen. Foto: pvw

Zemst -

De bestuursleden van SP.A Zemst vullen geen sokken met lekkers tijdens de kerstdagen, wel schoendozen vol etenswaren en hondenbrokken. Die worden tijdens de kerstperiode uitgedeeld aan Brusselse daklozen.

De Samaritanen, een vzw die zich inzet voor daklozen in Brussel, organiseert opnieuw een Shoe-box actie in samenwerking met het CAW Vilvoorde. Daarbij wordt gevraagd om schoenendozen te vullen met onbederfelijke voedingswaren en hondenbrokken. Die worden als kerst- en nieuwjaarsgeschenk uitgedeeld aan daklozen in Brussel. Vorig jaar zorgde de inzamelactie voor meer dan 30.000 dozen vol lekkers.

Net zoals bij de voorbije edities kunnen De Samaritanen rekenen op de steun van SP.A Zemst, die inwoners en verenigingen warm maakt. “We hebben affiches gedrukt en gaan die nu ophangen bij handelaars die willen meewerken”, zegt initiatiefnemer in Zemst, Bart Bollyn (SP.A).

“We proberen ook jeugdverenigingen op de kar te krijgen. Zij kunnen bijvoorbeeld een themadag organiseren en de schoenendozen een feestelijke tint geven. Alle hulp is welkom om het draagvlak van de actie zo breed mogelijk te maken. Met de steun van verenigingen en handelaars halen we steevast meer dan 300 dozen op. Wanneer we op onszelf zijn aangewezen, blijven we steken op 100 dozen.”

Kerstgevoel

Het is de bedoeling de dozen te vullen met onbederfelijke voedingswaren die zonder hulpmiddelen geopend kunnen worden. “Daarnaast mogen er ook hondenbrokjes in de schoendozen: veel daklozen hebben immers een hond. Niet-alcoholische dranken en kledingstukken zoals een muts, handschoenen of sokken zijn ook welkom. Ik heb enkele jaren geleden uitdeelmomenten bijgewoond. Die dozen maken een wereld van verschil voor die mensen en bezorgen hen een kerstgevoel. Dat moment sterkte me om me te blijven inzetten voor de Shoe Box-actie.”

Waar je de dozen kan afgeven, staat op de affiches. Daarnaast is er ook een grote inzamelactie aan het standje van SP.A op de Kerstmarkt van Zemst op 8 december. De ingezamelde dozen worden enkele dagen later overgemaakt aan de vzw De Samaritanen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio