Pakje besteld? Als het van dit bedrijf afhangt, komt het straks via een drone in je schoorsteen vallen

Pakje besteld? Als het van dit bedrijf afhangt, komt het straks via een drone in je schoorsteen vallen

De samenwerkende bedrijfsleiders bij het prototype van de drone. Foto: if

Koksijde -

Een pakje moet je straks niet meer van de postbode of een besteldienst met de auto verwachten. Als alles wettelijk geregeld geraakt, zal het pakje letterlijk uit de lucht komen gevallen. Dat is toch de droom van de firma Drone Future.

Voor de realisatie van dit revolutionaire idee klopte de firma Drone Future aan bij Noordzee Drones. “Er wordt al een hele tijd over deze manier van pakjes bestellen nagedacht, maar Drone Future heeft het uitgewerkt en bezit er een wereldwijd patent op”, zegt Elwin Van Herck, zaakvoerder van Noordzee Drones.

Via schoorsteen naar binnen

Hoe gaat het in zijn werk? “De drone landt met zijn pakje op een platform boven het gebouw waar het afgeleverd moet worden. Via een soort schoorsteen zakt de box met het pakje naar beneden waar het in een smartbox opgevangen wordt”, aldus Van Herck. “Retours kunnen ook in omgekeerde zin weer naar de drone gestuurd en eraan gekoppeld worden. Het concept van Drone Future voorziet in de installatie van zo’n platform en schoorsteen. Dat zou voor zowat elk gebouw mogelijk moeten zijn: industriële gebouwen, ziekenhuizen, appartementsgebouwen, rijwoningen.”

Organen overvliegen

Maar het idee gaat in werkelijkheid veel verder dan gewone pakjes. Stel dat iemand van wie geweten is dat hij zijn organen wil afstaan, sterft in een auto-ongeval, dan kunnen die heel vlug naar een ziekenhuis overgevlogen worden, waardoor andere mensenlevens gered kunnen worden. “Nu moet dat nog via een ziekenwagen of een helikopter gaan. Maar die helikopter moet ergens kunnen landen en de ziekenwagen kan in een file terechtkomen. De kostprijs voor een drone zal ook veel lager zijn dan voor een helikopter”, aldus Elwine Van Herck.

Het systeem is volgens Van Herck veilig en diefstal van pakjes is uitgesloten. Voor de bouw van een “schoorsteen” denkt hij aan een bedrag tussen 500 en 1.000 euro. Hoeveel het verzenden van een pakje op die manier moet kosten, zal afhangen van de verzender (de pakjesdienst, de post.).

Op technisch vlak staat alles op punt. “Er zijn al verschillende tests gebeurd. Noordzee Drones zal Drone Future nu met onze expertise op het vlak van drones, piloten, testterreinen, administratie bijstaan voor de realisatie en zeker ook voor de wettelijke omkadering, zowel op Belgisch als internationaal gebied. Dat zal beslist niet gemakkelijk zijn. Wanneer het systeem echt van start zal kunnen gaan kan ik niet zeggen. Wij hebben in elk geval een voorakkoord met de stad Mechelen voor een testopstelling in één van de industriegebieden volgend jaar.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees