Fanny Lecluyse gaat vol voor finaleplaats op WK klein bad volgende maand

© BELGA

Fanny Lecluyse bereidt zich op de BOIC-stage in Lanzarote momenteel voor op het WK zwemmen in klein bad in het Chinese Hangzhou (11-16 december). De Kortrijkzaanse mikt er op een plek in de finale van de 200m schoolslag.

“Klein bad is altijd een sterk punt van mij geweest”, legde Lecluyse uit na een opnieuw vermoeiende trainingsdag. “De meeste zwemmers verkiezen groot bad, maar omdat mijn bochtenwerk uitstekend is, ligt het mij. In Hangzhou ga ik alle schoolslagdisciplines meedoen. Op de 200m wil ik de finale halen, maar zal ik er dan ook meteen moeten staan in de reeksen. Er zijn immers geen halve finales. Bovendien zijn we met veel concurrentes die elkaar waard zijn. Ik zal mijn Belgisch record (2:18.49) moeten evenaren. Het wordt knokken voor ieder finaleplekje.” Dat Belgisch record zwom Lecluyse drie jaar geleden in het Israëlische Netanya, toen ze zich tot Europees kampioen kortebaan op de 200m schoolslag kroonde.

In Glasgow op het EK in groot bad afgelopen zomer kwam Lecluyse na enkele mindere jaren opnieuw aan de oppervlakte. Ze werd zesde op de 200m schoolslag en tiende op de 100m schoolslag. “Daar was ik zeer tevreden mee. Ik moest vlak voor Glasgow een stage doen voor mijn lerarenopleiding (die ze dit jaar afrondde, red) en dat zorgde voor een gebrekkige voorbereiding. Desondanks waren mijn tijden degelijk. Ik kon mij zo ook plaatsen voor het WK van volgend jaar in het Zuid-Koreaanse Gwangju (12-28 juli) en was niet ver af van het olympisch minimum. Mits een goede voorbereiding kan dat zeker nog beter.”

Lecluyse wil in 2020 naar haar derde Spelen, na de ietwat tegenvallende edities in Londen (2012) en Rio (2016). “In Londen had ik gewoon te veel stress”, aldus de schoolslagspecialiste. “En in Rio had ik door een andere vorm van trainen mijn goede techniek van het jaar voordien, dat zeer succesvol was, verloren. Beide edities waren zeer frustrerend. Ik voel mij op dit moment meer ervaren en heb minder stress. Ik kan steeds meer genieten van competities en heb er dus alle vertrouwen in dat het goed komt.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen