Papierwinkel van de dokter gaat steeds meer digitaal: straks geen briefje meer nodig bij apotheek

Vergeet de papierwinkel na een dokters­bezoek: straks is er geen briefje meer ­nodig om medicijnen op voorschrift te halen bij de apotheek. Met een simpele scan van je identiteitskaart zal de apotheek weten welke pillen je nodig hebt.

Na een doktersbezoek kreeg je tot voor kort in de meeste gevallen nog drie briefjes mee. Eén om het bezoek te laten terugbetalen door het ziekenfonds, één voor je werkgever én een voorschrift.

De terugbetaling gaat intussen vaak al automatisch en hetzelfde geldt nu ook voor het voorschrift. “Je gaat naar de dokter en loopt nadien langs bij de apotheek. Die zal via je identiteitskaart kunnen zien welke pillen voorgeschreven zijn”, zegt Vincent Dupont, die het project begeleidt. Achter de schermen werkte het voorschrift eigenlijk al elektronisch – de hanenpoten van de dokter zijn we al een tijd kwijt – maar je kreeg toch nog een afschrift met streepjescode die bij de apotheek gescand werd. Eind vorige maand waren er 17.384 voorschrijvers (ziekenhuizen niet inbegrepen) die op die manier werken. Een handgeschreven voorschrift kan overigens nog, maar zal in januari 2020 wel verplicht verdwijnen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat we al onze medische informatie zelf kunnen opvragen. “Via het online platform Mijngezondheid bundelen we alles wat je over je gezondheid moet weten. Je zal je voorschriften daar kunnen bekijken en zelfs verwijderen als je ze toch niet hebt gebruikt. Ook de bijsluiters van die pillen zal je daar kunnen terugvinden. Het zal ook mogelijk zijn om je medicijnen te bestellen bij een apotheek naar keuze, die ze dan zal klaarleggen.”

Mondige patiënt

Mijngezondheid werd in mei uitgerold en bereikte intussen 270.000 Belgen. Tot nu kon je er enkel medische dossiers opvragen of onderzoeksresultaten. Nu komen daar de voorschriften bij. “Begin volgend jaar zullen we ook de mutualiteiten in het systeem kunnen integreren”, zegt Dupont nog. “Zo kan je de voortgang van de terugbetalingen volgen.”

Op termijn is het de bedoeling om via de website ook toestemming voor orgaandonatie te ­regelen. Daarna zou ook het laatste briefje verdwijnen en wordt je werkgever auto­matisch op de hoogte gebracht van je afwezigheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees