Zware hinder verwacht

“Gele hesjes” organiseren bijna 800 blokkades in Frankrijk tegen de hoge brandstofprijzen

“Gele hesjes” organiseren bijna 800 blokkades in Frankrijk tegen de hoge brandstofprijzen

Foto: Hans Lucas

De Fransen voeren zaterdag massaal protest tegen de hoge brandstofprijzen in hun land. Volgens de website blocage17novembre.com, die alle geplande acties weergeeft op een kaart, organiseren mensen voorlopig op 789 plaatsen verspreid over Frankrijk (filter)blokkades of langzaamaanacties op grote kruispunten en soms zelfs snelwegen. In en rond de hoofdstad Parijs zijn een tiental acties gepland. De actievoerders kregen de bijnaam “gele hesjes”.

Op een jaar tijd steeg de prijs van diesel bij onze zuiderburen met 23 procent en die van benzine met 15 procent, een toename die vooral te wijten is aan de hogere prijs voor ruwe olie. Het ongenoegen van de Fransen richt zich echter op de overheid, die door de accijnzen op brandstof ongeveer 60 procent van de kostprijs in eigen zak steekt. Bovendien voert de regering van president Emmanuel Macron op 1 januari een verhoging van de accijnzen door - in de strijd tegen de klimaatverandering - waarvan ze ondanks het protest niet van wil afwijken.

“Gele hesjes” organiseren bijna 800 blokkades in Frankrijk tegen de hoge brandstofprijzen
Foto: AFP

Online petitie

Het massaal geuite ongenoegen van de Fransen kent zijn wortels in mei van dit jaar, wanneer Priscillia Ludosky een online petitie lanceert op change.org tegen de hoge brandstofprijzen. Die kent aanvankelijk maar weinig succes, tot een lokale krant er midden oktober een artikel over schrijft. Dat bericht komt vrachtwagenchauffeur Eric Drouet onder ogen, die contact opneemt met Ludosky om op 17 november een gezamenlijk initiatief op poten te zetten. De petitie wordt vervolgens massaal gedeeld op sociale media. Op enkele dagen tijd stijgt het aantal handtekeningen van 10.000 naar 200.000.

863.000 handtekeningen

Ondertussen onderschreven al meer dan 863.000 Fransen de oproep tot lagere brandstofprijzen. Ook supermarktketens Leclerc en Carrefour lieten zich horen in het debat. Tijdens de maand november kunnen klanten in hun Franse tankstations aan inkoopprijs tanken.

“Gele hesjes” organiseren bijna 800 blokkades in Frankrijk tegen de hoge brandstofprijzen
Foto: REUTERS

Veel mensen schaarden zich ook achter de actiedag op 17 november. Op Facebook schoten de lokale initiatieven als paddenstoelen uit de grond. De website blocage17novembre.com biedt een overzicht van de acties. Voorlopig zouden op in totaal 789 plaatsen (filter)blokkades of langzaamaanacties worden georganiseerd. Uit een peiling begin november bleek dat 78 procent van de Fransen de acties steunen.

Omdat die via de sociale media worden georganiseerd, is het voorlopig koffiedik kijken hoeveel blokkades er ook effectief zullen plaatsvinden en hoe groot de hinder in Frankrijk precies zal zijn. Mobiliteitsvereniging VAB roept landgenoten die zaterdag in of door Frankrijk moeten rijden, op om zich goed voor te bereiden, onder meer door de sociale media in het oog te houden. “Je kan best voor vertrek checken waar de blokkades precies zijn”, zegt woordvoerster Joni Junes. “Het is ook best om rekening te houden met tijdverlies en tijdig te vertrekken.”

Ook bij ons protest

Ook bij ons heeft het Franse protest weerklank gevonden. Vrijdagochtend probeerden actiesvoerders de toegang tot verschillende brandstofdepots in Wallonië te blokkeren. Met wisselend succes. Tankwagens moesten tijdelijk uitwijken naar Brussel of Vlaanderen, maar al bij al bleef de hinder beperkt.

Het ging vooral om een symbolische actie, intussen zijn de depots opnieuw vrijgegeven.

Corrigeer

NIEUWS