Pietendiscussie bereikt nieuw kookpunt: onrust bij meerdere Sint-intochten in Nederland, strafrechtelijk onderzoek opgestart

Pietendiscussie bereikt nieuw kookpunt: onrust bij meerdere Sint-intochten in Nederland, strafrechtelijk onderzoek opgestart

Leden van de harde kern van voetbalclub PSV geven een tegendemonstratie op de actie van Kick Out Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Foto: ANP

BRUSSEL -

Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de wanordelijkheden in de Nederlandse stad Eindhoven rond de intocht van Sinterklaas. Dat meldde de politie zaterdag. Er werden in totaal zes arrestaties verricht. Ook op verschillende andere plaatsen ontstond tumult en onrust.

De Nederlandse pietendiscussie heeft in Nederland een nieuw kookpunt bereikt: bij verschillende intochten van de goedheilig man is het in tot relletjes en onrust gekomen. In Eindhoven kwamen zelfs hooligans van voetbalclub PSV op straat om zich te mengen met het kinderfeest. In Rotterdam werden auto’s volgens ooggetuigen met eieren bekogeld en ook in Leeuwarden is het onrustig. Een overzicht.

Rotterdam

In Rotterdam werd een activist van de actiegroep aangevallen op de Erasmusbrug. Hij werd geschopt of geslagen door een man, die door de politie werd aangehouden. Ook gingen de anti-Pietactivisten uit de vakken en was de sfeer grimmig, werd er gescholden en moest de politie alle zeilen bijzetten om orde te handhaven. Omstaanders hebben het over “totale chaos” zijn en er werden “eieren uit auto’s” gegooid.

“Er wordt aardig gemat (gevochten nvdr)”, aldus ooggetuige Joey aan De Telegraaf. “De anti-activisten weigerden in hun vak te blijven. Sterker nog, daar zijn ze niet eens geweest volgens mij. Vervolgens liepen ze door en clashten ze met Feyenoordsupporters. Daar zijn flinke klappen uitgedeeld.”

Aan de brug was een spandoek gehangen met de tekst “Zwarte Piet is racisme”. Volgens de politie was daar een vergunning voor afgegeven.

Eindhoven

Een flinke groep voetbalhooligans zocht zaterdag op het Catharinaplein in Eindhoven de confrontatie met demonstranten van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). In totaal werden zes personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. “Ze gooiden met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt.”

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. Naast openlijke geweldpleging gaat het onder meer om het scanderen van discriminerende en racistische leuzen. Camerabeelden worden bekeken.

Video: Stop Blackface

Leeuwarden

Activisten van KOZP demonstreren ook in Leeuwarden, waar de sfeer tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uiterst gespannen is. Eerst was er discussie met de burgemeester over het vak op het Wilhelminaplein waar de tegenstanders van Zwarte Piet mochten staan. Inmiddels vormt de politie met een aantal busjes een barrière tussen de twee groepen en staan agenten met de wapenstok en honden klaar om in te grijpen.

Volgens een Telegraaf-reporter bestond de pro-activisten voornamelijk uit hooligans die naar eigen zeggen willen vermijden dat anti-piet-activisten “het feestje zouden bederven voor de kinderen”.

Intussen is de rust wedergekeerd nu de intocht voorbij is.

Pietendiscussie bereikt nieuw kookpunt: onrust bij meerdere Sint-intochten in Nederland, strafrechtelijk onderzoek opgestart
Foto: EPA-EFE

Bus vol anti-piet-activisten tegengehouden

Een busreis van activisten van de Nederlandse actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) van Amsterdam naar Den Helder is halverwege tot een eind gekomen. In Alkmaar werd de bus door de politie tegengehouden. De KOZP-activisten wilden tijdens de Sinterklaasintocht in Den Helder protesteren tegen Zwarte Piet. Eerder zaterdagochtend meldde de groep dat hun komst geannuleerd werd uit vrees voor wegblokkades door voorstanders van Zwarte Piet. Maar volgens een van de woordvoerders werd dat slechts gezegd om zo’n blokkades te voorkomen.

Volgens de actiegroep eiste de politie dat de bus voor 08.00 uur in Alkmaar was, wat KOZP als onredelijk bestempelde. Maar volgens de politie is dat precies de reden waarom ze werden tegengehouden, omdat ze toch met de bus de weg opgingen zonder afspraken te maken met de politie. In een Facebookfilmpje beklagen de KOZP-actievoerders zich dat ze van de burgemeester in Den Helder alleen hadden mogen demonstreren op „een achterafplekje vlakbij het strand waar bijna niemand je kan zien.” Zouden ze toch naar de ’A-locatie’ in de stad gaan, dan zou de politie ingrijpen. De actievoerders zagen dat niet zitten. Volgens hen is hun recht op demonstratie ingeperkt.

Een kleine groep demonstranten die op eigen houtje naar Den Helder waren afgezakt, kregen het aan de stok met tegendemonstranten.

Grote groep demonstranten uitgeweken

De groep van KOZP die op weg naar Den Helder was, is inmiddels uitgeweken naar Amstelveen. Daar is te zien hoe tientallen aanhangers ’No more blackface’ scanderen. Omstanders, die niet bij naam genoemd willen worden, melden ons dat ze naar huis gingen toen de activisten aankwamen.

In ons land is de Sint intussen ook toegekomen. Het schip van de Sint meerde omstreeks omstreeks 14 uur aan aan het Verbindingsdok-Westkaai op het Eilandje. Hij werd er ontvangen door presentator Bart Peeters en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Daar verliep alles rustig.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees