Van warmterecord naar koud voor de tijd van het jaar

Zonnig weekend, maar vrieskou en sneeuw op komst

Zonnig weekend, maar vrieskou en sneeuw op komst

Wie naar buiten kijkt, ziet een mooie zon dit weekend. Maar wie buiten stapt, voelt dat de winter er klaar voor is. De temperaturen flirten met het vriespunt, waardoor het KMI ook sneeuwvlokken voorspelt. Niet alleen in de Ardennen, maar ook in het centrum van Vlaanderen mogen we ons komende week verwachten aan een dun wit tapijt.

LEES OOK. Met een beetje geluk zie je dit weekend 13 gekleurde vallende sterren per uur

Begin deze maand haalden we nog dagrecords voor de warmste 6 november ooit sinds het begin van de metingen. Ook eergisteren werd het dagrecord van 2006 nog verpulverd, met een record van 16,9 graden in Ukkel, zo liet weerman David Dehenauw weten. Maar sindsdien zijn de temperaturen plots bijzonder koud voor de tijd van het jaar. We duikelen met de minima stevig onder het klimatologisch gemiddelde. Voor de komende veertien dagen ziet de trend er als volgt uit:

Zonnig weekend, maar vrieskou en sneeuw op komst
De stippellijn laat het klimatologisch gemiddelde zien. De volle lijn toont hoe de minima rond het vriespunt dansen de komende veertien dagen. Foto: KMI

Zaterdagochtend hangt er aanvankelijk nog mist over het westen van het land. Later wordt het overal zonnig met maxima van 6 tot 8 graden in de Ardennen en van 8 tot 10 graden in de andere streken. De oostenwind wakkert aan en wordt matig, wat het koudegevoel versterkt. In de nacht van zaterdag op zondag is het licht bewolkt tot helder met minima van -1 tot -3 graden in de Ardennen en van -1 tot +1 graad in de andere streken. Het blijft matig waaien uit oostelijke richtingen.

Ook zondag is het zonnig maar blijft het vrij koud met een matige oost- tot noordoostenwind. Het wordt niet warmer dan 4 tot 8 graden. ‘s Avonds komen er mogelijk wolkenvelden opzetten vanuit het oosten.

Sneeuw op komst

Temperaturen rond het vriespunt betekenen natuurlijk ook een grotere kans op sneeuw. Maandag mag de Ardennen zich al klaarstomen voor een sneeuwlaagje. Dinsdag kunnen ook Vlaams-Brabant en delen van Oost-Vlaanderen daarvoor in aanmerking komen. Woensdag schuiven de sneeuwbuien dan over ons hele land, ook overdag. Vanaf donderdag zou de zon opnieuw komen kijken.

Zonnig weekend, maar vrieskou en sneeuw op komst
Foto: KMI

Volgende week bevinden we ons dus in een koude noordoostelijke stroming die geleidelijk meer vocht meevoert. Er komen vrij veel wolkenvelden waaruit plaatselijk lichte neerslag kan vallen. In het oosten van het land wordt dat mogelijk sneeuw. Op de Ardense hoogten liggen de temperaturen overdag in de buurt van het vriespunt, elders zijn de maxima licht positief. ‘s Nachts vriest het in de meeste streken. In het tweede deel van de week neemt de wind in kracht af.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...