Zuid-Afrikaanse overheid veilt bedreigde witte leeuw aan jagers die hem willen doodschieten

Zuid-Afrikaanse overheid veilt bedreigde witte leeuw aan jagers die hem willen doodschieten

Foto: Facebook/Musafa The White Lion

Een uiterst zeldzame witte leeuw dreigt ten prooi te vallen aan Zuid-Afrikaanse jagers. Niet omdat de stropers hem in het wild achterna zitten, maar wel omdat de autoriteiten het gevangen dier willen veilen. De persoon met het hoogste bod mag de witte leeuw loslaten om hem nadien naar hartenlust te kunnen afknallen. Dierenrechtenorganisaties stellen nu alles in het werk om leeuw Mufasa in leven te houden, zodat hij zijn dagen kan slijten bij leeuwin Suraya.

Mufasa was nog maar een welpje, toen hij drie jaar geleden in beslag werd genomen bij een familie thuis. Het gezin hield de leeuw als huisdier en dat mocht niet. Maar witte leeuwen zijn uiterst zeldzaam, er leven er nog maar 300 van in gevangenschap en 13 in het wild.

Dierenverzorgers besloten dus om hem een nieuw leven te gunnen. Toen Mufasa in het dierenopvangcentrum Wild for Life in Rustenberg aankwam, werd ook net babyleeuwin Suraya gedropt. Ze groeiden samen op en wijken nooit van elkaars zijde. “Ze zijn nu allebei drie jaar oud en onafscheidelijk, zo’n vriendschap kapotmaken is barbaars”, klinkt het.

Maar Mufasa blijkt onvruchtbaar en dat maakt hem in de ogen van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten waardeloos. De enige manier waarop het dier “nog iets kan opbrengen”, is wanneer een jachtbedrijf hem opkoopt. Zij mogen de uiterst zeldzame witte leeuw dan vrij laten, om hem nadien genadeloos af te maken en als trofee mee naar huis te nemen.

Zuid-Afrikaanse overheid veilt bedreigde witte leeuw aan jagers die hem willen doodschieten
Mufasa en Suraya.

Gratis en waardig alternatief, maar regering zegt “nee”

Meer dan 250.000 mensen hebben hun ongenoegen over de beslissing van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten al laten horen in een petitie. Hoewel zij Mufasa liefst vrij en in het wild zien, hebben zij nu een prioriteit gemaakt van zijn veiligheid. “We hebben liever dat hij vastzit bij zijn levensgezel, dan dat hij de dood wordt ingejaagd als loslopend kansloos wild”, aldus Carel Zietsman, initiatiefnemer van de petitie. Hij zal de brief en handtekeningen bezorgen aan het ministerie van Zuid-Afrika.

“Er is een prachtig alternatief. Een toevluchtsoord voor wilde dieren heeft aangeboden om zowel Mufasa als Suraya in hun natuurreservaat toe te laten. Ze willen zelfs volledig gratis voor hen zorgen”, verklaart Zietsman. Maar het departement van natuurbescherming weigerde telefonisch hun voorstel, omdat ze de opbrengst van de veiling willen gebruiken om de kas te spijzen.

De huidige thuis van Mufasa doet er alles aan om de leeuw te redden. Zij zamelen zelfs geld inom het dier te kunnen kopen in de veiling. “Wij weten wat ze doen met zulke roofdieren in de jachtindustrie. Het aantal leeuwenjagers is gedaald en leeuwen worden in grote aantallen gedood voor hun botten die naar het Oosten worden geëxporteerd. Dat levert enorm veel op. Dat kunnen we niet laten gebeuren”, aldus Wild for Life.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees