“Afgeleid door strak truitje en volle bollen”: tv-maker geeft kritiek op nieuwsanker, maar die laat zich niet doen

“Afgeleid door strak truitje en volle bollen”: tv-maker geeft kritiek op nieuwsanker, maar die laat zich niet doen

Het Nederlandse nieuwsanker Dionne Stax (33) kon op heel wat kritiek rekenen van televisiemaker Maxim Hartman na het duidingsprogramma ‘Pauw’ op NPO zaterdagavond. Niet omdat de inhoud controversieel was, maar wel omdat de man naar eigen zeggen enorm werd afgeleid door haar borsten. “Ze lijken wel elke week groter te worden”, reageerde Hartman onder andere. Stax zelf bijt nu van zich af, maar Hartman reageert weinig begripvol.

Journaliste Dionne Stax gaf professioneel toelichting bij het nieuws van de herdenking van de eerste wereldoorlog, maar dat was buiten een andere gast aan tafel van de wekelijkse rubriek ‘Terugkijken’ in talkshow ‘Pauw’ gerekend. Televisiemaker Maxim Hartman liet zich vlak na het nieuwsitem uit over hoe schandalig hij het uiterlijk van het nieuwsanker vond.

“Gediscrimineerd” door “volle bollen”

“Het gaat me hier niet zozeer over wat ze vertelt, maar over hoe ze eruitziet en de belichting’’, zei Maxim, terwijl er 1,2 miljoen mensen meekeken. “Ik heb als man moeite om me te concentreren. Haar borsten lijken wel steeds groter elke week. Ik wil niet antifeministisch overkomen, een vrouw mag zich kleden zoals ze wil, maar het leidt wel af als je zulke strakke truitjes draagt en je hebt zulke volle bollen. Het kan ook ietsje minder.”

“Afgeleid door strak truitje en volle bollen”: tv-maker geeft kritiek op nieuwsanker, maar die laat zich niet doen
Zo zag Dionne Stax eruit tijdens het besproken fragment. Foto: NPO

Heel wat mensen keken gechoqueerd toe tijdens Hartmans seksistische opmerkingen, maar hij wist niet waar te stoppen. “‘Nou ja’, hoor ik een paar vrouwen zeggen. Kijk effe naast je: elke gast die tieten ziet, krijgt een prikkel ervan. Als je dat niet begrijpt, dan begrijp je gewoon niks van de natuur”, zei hij.

Presentator Jeroen Pauw wou het er niet bij laten en verdedigde Stax. Hij stelde Hartmans mening openlijk in vraag en benadrukte dat die objectiverende mening meer over Hartman zelf zei dan over het uiterlijk van de journaliste. Op de vraag of Hartman niet naar een vrouw kon luisteren, die sexy gekleed was, antwoordde de televisiemaker: “Dat is iets lastiger. Dus ik word eigenlijk gediscrimineerd als man, want ik heb ook recht op nieuws.’’

Bekijk het fragment in kwestie vanaf minuut 36 via de website van ‘Pauw’.

“Leer er maar mee leven”

Dionne Stax reageerde meteen verbolgen op sociale media. Dat het tijdens een professioneel item in een serieuze talkshow over haar boezem moet gaan, is iets wat ze nog nooit heeft meegemaakt. “Gênant, seksistisch, kansloos en beneden alle peil”, reageerde ze. Even later stuurde ze zelf een tweet de wereld in met een duidelijke boodschap voor Hartman. “Vrouwen – en mannen – hebben borsten, in alle soorten en maten. Deal with it!”

En Hartman? Die kon het niet laten om ook daarop nog eens zijn mening te verduidelijken en verstevigen. “Je hebt natuurlijk gelijk. Het is ook mijn probleem. En dat van vele mannen en lesbische vrouwen met mij. We hadden gehoopt op wat begrip. Maar begrip dat is niet hip. Groeten aan je borsten”, besloot hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees