Hevige rookpluim door brand aan achterbouw

De brandweer voerde de eerste blussingen uit met deze tankwagen, want de pompwagen bevond zich op een andere interventie. Foto: ssj

Beersel / Halle -

Op de grens van Huizingen en Buizingen was zaterdag in de late namiddag een hevige rookpluim te zien. Een houten achterbouw stond er in brand. De bewoner moest verzorgd worden.

In de omgeving van de Alsembergsesteenweg in Huizingen en Buizingen steeg zaterdag kort na 17 uur een rookpluim op. Ook waren er enkele ontploffingen te horen. De oorzaak bleek een brand achter een woning in de Grensstraat. De brandweerzone Vlaams-Brabant West stuurde verschillende voertuigen ter plaatse. Bij hun aankomst stond de houten achterbouw al helemaal in lichterlaaie.

De bewoner, die aan zijn BMW 1 Reeks aan het werken was en daarbij zelfs het motorblok uit de wagen had gehaald, had zichzelf tijdig in veiligheid kunnen brengen. “Het vuur kon niet overslaan op de woning, maar de garagebox van de buren grensde er wel aan. Gelukkig was er een stenen scheidingsmuur, waardoor er geen brandschade was. Maar de garage stond wel onder de rook, dus we zijn er toch moeten binnendringen”, zegt brandweerofficier Pieter-Jan Collier.

Pompwagen elders

De uiteindelijke schade was vrij groot. De houten achterbouw zal moeten afgebroken worden, en de BMW raakte aan de voorzijde flink beschadigd. De bewoner kreeg verzorging in de ziekenwagen. Brandwonden had hij gelukkig niet, maar hij had wel te veel rook ingeademd en zijn bloed vertoonde verhoogde CO-waarden.

Op het moment van de oproep bevond de pompwagen van de kazerne in Halle zich in de wijk Negenmanneke in Sint-Pieters-Leeuw omwille van een brandalarm. “Onze ladderwagen en tankwagen, die konden vertrekken vanuit de kazerne, waren daardoor als eerste ter plaatse”, zegt Collier. “Een probleem was dat niet. Een tankwagen heeft behalve veel water ook slangen en een pompinstallatie, en de mogelijkheid om water onder hoge druk te spuiten.”

De oorzaak van de brand staat nog niet helemaal vast. Vermoedelijk was de petroleumkachel de boosdoener. In de achterbouw stonden ook gasflessen. De lokale politie deed zaterdagavond nog de nodige vaststellingen.

INFO

INFO

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio