Voor elk verkeersslachtoffer ging het verkeer hier een seconde op pauze

Het verkeer op de Haachtsesteenweg werd 218 seconden stilgelegd. Voor verkeersslachtoffer Stephanie Verbraekel waren er bloemen. Foto: amg

Brussel / Schaarbeek -

In Schaarbeek zijn zondag een honderdtal mensen bijeengekomen om alle verkeersslachtoffers van het voorbije jaar te herdenken. Op de plek waar journaliste Stephanie Verbraekel doodgereden werd, zijn er bloemen neergelegd.

Zondag hielden verschillende organisaties en een honderdtal Schaarbekenaren een herdenkingsmoment om de verkeersslachtoffers van het voorbije jaar te herdenken. Dat gebeurde op de Haachtsesteenweg, de straat waar journaliste Stephanie Verbraekel werd doodgereden. Het verkeer werd aan de Servaaskerk op de Haachtsesteenweg 218 seconden stilgelegd, een seconde voor elk zwaargewond en dodelijk slachtoffer op de Brusselse wegen in 2017.

Geen Francorchamps

“We willen met deze herdenking zichtbaar maken hoeveel levens dagelijks geraakt worden door het verkeer en vragen om solidariteit voor iedereen voor wie het niet langer evident is zich nog op de weg te begeven”, zegt Joke Castelein, woordvoerder van Rondpunt vzw, een van de aanwezige organisaties die pleiten voor meer verkeersveiligheid.

Daarnaast waren ook staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DEFI) aanwezig op het herdenkingsmoment. “Schaarbeek is geen Francorchamps, voor snelheidsduivels is hier geen plaats. Samen met de gemeente hebben we gezocht naar oplossingen om de verkeersveiligheid te verhogen en die ook gevonden. Daarnaast wens ik dat respect voor elkaar in het verkeer de leidraad wordt vanaf nu”, vertelt Debaets. “Op een jaar tijd zijn de controles door de politie op het vlak van verkeersveiligheid verdubbeld. We zullen het komende jaar die controles nog opvoeren”, zegt burgemeester Clerfayt.

Symbool voor verkeersveiligheid

Na het herdenkingsmoment werden 50 meter verder bloemen neergelegd voor de overleden journaliste Stephanie Verbraekel. “Op deze plek zullen we ook een kunstwerk creëren”, vertelt Pieter Fannes van het actiecomité 1030/0, dat ijvert voor 0 verkeersdoden. “Dat zal dan een blijvende herinnering worden aan de gevaren op de weg. Het is jammer dat we dit herdenkingsmoment moeten plaatsen, maar we hopen dat het in de toekomst iets zal uitmaken.”

Ook de ouders van Stephanie Verbraekel waren gisteren aanwezig op het herdenkingsmoment. “Deze acties zijn hartverwarmend. Op deze manier wordt Stephanie een soort van symbool voor verkeersveiligheid en zal ze nooit vergeten worden. We willen ook dat verkeersmacho's van de weg geplukt worden en dat deze ongevallen in de toekomst niet meer voorvallen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees