In beschuldiging gestelde scheidsrechter Delferière gaat weer aan de slag bij… de voetbalbond

In beschuldiging gestelde scheidsrechter Delferière gaat weer aan de slag bij… de voetbalbond

Foto: VI Images / Gerrit van Keulen

Scheidsrechter Sébastien Delferière, die vorige maand in beschuldiging gesteld werd in het kader van Operatie Propere Handen, het grootschalige gerechtelijke onderzoek naar fraude, corruptie en criminele bendevorming in het Belgische voetbalmilieu, is sinds vandaag weer aan de slag bij zijn werkgever. Dat zou op zich niet zo heel opmerkelijk mogen zijn, ware het niet dat zijn werkgever… de voetbalbond zelf is.

Delferière werd door diezelfde voetbalbond vlak na het uitbreken van het schandaal wél geschorst als scheidsrechter. Bij de voetbalbond was hij evenwel niet alleen als arbiter maar ook als administratief bediende actief. Een van de voorwaarden voor zijn vrijlating was dat hij niet in contact mag komen met andere scheidsrechters. Daarom is de ref maandag, na overleg met de voetbalbond, weer bij de KBVB aan de slag gegaan met thuiswerk.

Delferière geniet nog van het vermoeden van onschuld, maar is in staat van beschuldiging gesteld wegens deelname aan een misdaadorganisatie, het witwassen van geld en privécorruptie. Voordat op 10 oktober het voetbalschandaal uitbrak, gold Delferière als de nummer één van het Belgische scheidsrechterskorps.

In beschuldiging gestelde scheidsrechter Delferière gaat weer aan de slag bij… de voetbalbond
Foto: Photo News

Zijn advocaat Didier De Quevy benadrukte maandag opnieuw dat de beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt in essentie gebaseerd zijn op diens vriendschapsbanden met makelaar Dejan Veljkovic en “een rode kaart die hij niet gaf aan (toenmalig Anderlecht-speler, nvdr.) Sofiane Hanni, zes maanden voordat de wedstrijden plaatsvonden die de kern van het schandaal uitmaken”.

Delferière besloot Hanni geen rode kaart te geven tijdens de ‘clasico’ tussen Anderlecht en Standard, eind januari 2018 op Sclessin. Hanni verkocht tijdens die wedstrijd Standard-speler Collins Fai een elleboogstoot. De reviewcommissie besloot de actie van de speler opnieuw onder de loep te nemen, maar Delferière bleef, ook na de beelden te hebben (her)bekeken, bij zijn besluit: de actie was geen sanctie waard.

Ook Bart Vertenten blijft in dienst als radioloog bij Brussels ziekenhuis

Ook die andere in beschuldiging gestelde scheidsrechter, Bart Vertenten, mag na zijn vrijlating onder voorwaarden zijn werk als radioloog bij het Universitair Ziekenhuis Brussel gewoon voortzetten. Dat meldt een woordvoerder van het UZ Brussel. Mogelijk krijgt Vertenten wel een minder zichtbare functie.

“Ons standpunt blijft hetzelfde en dat is dat hij niet veroordeeld is”, stelt Edgard Eeckman, woordvoerder van het UZ Brussel. “De zaak draait rond de voetbalsfeer buiten zijn job hier, en als ziekenhuis zijn wij tevreden van zijn werk als radioloog.”

In beschuldiging gestelde scheidsrechter Delferière gaat weer aan de slag bij… de voetbalbond
Bart Vertenten verliet vrijdag de gevangenis. Foto: Sven Dillen

Zolang Vertenten enkel in verdenking is gesteld en niet officieel is veroordeeld, zal het UZ Brussel haar radioloog ook niet veroordelen. Er volgt deze week een overleg met Bart Vertenten zelf over de verdere invulling van zijn job, nu hij als persoon erg gemediatiseerd werd. Daarna kan hij meteen terug aan de slag. “Het kan dat hij minder zichtbaar wordt als radioloog. Dat kunnen we praktisch organiseren. Er zijn meerdere functies die hij binnen zijn job kan invullen”, vertelt Eeckman.

Het UZ Brussel heeft ook geen weet van klachten van collega’s of andere medewerkers die problemen hebben met een terugkeer van Vertenten naar het UZ Brussel.

Geschorst als scheidsrechter

Vertenten verliet vrijdag na een maand de gevangenis onder voorwaarden. Hij blijft wel verdacht van omkoping in het grote voetbalonderzoek, maar de kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde dat het niet langer nodig was dat hij aangehouden bleef.

Net als zijn collega Sébastien Delferière werd Vertenten wel al geschorst als scheidsrechter. Nu hij uit de cel is, wil hij zijn ontslag als scheidsrechter echter aanvechten. “Er kan een arbeidsrechtelijk geschil aanhangig worden gemaakt bij de arbeidsrechtbank om dat ontslag ongedaan te maken”, zei zijn advocaat Hans Rieder zondag. “Dan kan hij weer de ladder opklimmen om te krijgen waar hij recht op heeft. Als uitgemaakt wordt dat hij onschuldig was, verdient hij die plaats als nationale, internationale, uitmuntende scheidsrechter terug.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees