Food

Dankzij sluiting Hertog Jan

Michelinsterren uitgereikt: Peter Goossens wordt de enige driesterrenchef van het land

Michelinsterren uitgereikt: Peter Goossens wordt de enige driesterrenchef van het land
Maandagnamiddag werd de nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg voorgesteld. Peter Goossens behoudt met zijn Hof van Cleve in Kruishoutem drie sterren en dat maakt hem meteen ook de enige driesterrenchef van het land. Vorig jaar had hij nog gezelschap van Gert De Mangeleer, chef bij Hertog Jan in Zedelgem, maar zijn zaak sluit in december definitief de deuren.

Peter Goossens staat met het Oost-Vlaamse Hof van Cleve, dat volgens de nieuwe gids “de reis waard” is, eenzaam aan de top. De chef wordt geroemd om zijn heel constante en persoonlijke keuken. “Hij bezit het talent de kwaliteit van topproducten naar boven te halen en te verrijken. Gasten krijgen hier een echt product op het bord, dankzij de genereuze porties genieten ze er uitvoerig van”, staat er te lezen in het officiële persbericht. Goossens kreeg zijn eerste Michelinster in 1994, vier jaar later kwam daar een tweede bij. Sinds 2005 heeft hij er drie. (lees verder onder de kaart)

Deze editie van de gids kondigt drie nieuwe tweesterrenrestaurants aan. Het gaat om La Paix in Anderlecht, onder de culinaire leiding van David Martin. De andere nieuwkomers zijn Maxime Collard van La Table de Maxime in Our en Cyril Molard van Ma Langue Sourit in Oetrange (Groothertogdom Luxemburg).

LEES OOK. Het overzicht van alle sterrenrestaurants

Onder meer The Jane van Sergio Herman en Nick Bril, ’t Zilte van Vicky Geunes en Vrijmoed van Michaël Vrijmoed blijven constant en behouden hun twee sterren. In Brussel geldt hetzelfde voor Bon-Bon en Comme chez soi. Dat laatste restaurant werd tijdens de uitreiking extra in de bloemetjes gezet omdat het al 66 jaar een rijke sterrengeschiedenis heeft. Over de taalgrens behoudt het bekende L’air du temps twee sterren.

Nieuwe sterrenchefs

Drie van de zeven restaurants die dit jaar bekroond worden met één ster liggen in Vlaanderen. Een van hen is Eed van Philippe Heylen in Leuven. Opvallend: de chef is nog maar 23 jaar en sleept de prijs ‘Jonge Chef van het Jaar’ in de wacht. De andere twee Vlaamse sterrenzaken vind je in Antwerpen: Franq van Tim Meuleneire en Nathan van Nathan Van Echelpoel. Zij voegen zich bij de vaste waarden, onder wie Geert van Hecke van het Brugse Zet’Joe en Kobe Desramaults van het Gentse Chambre Séparée. (lees verder onder de tabel)

De drie sterren van Hertog Jan vervallen door de sluiting. Elf andere restaurants verliezen hun enige ster, grotendeels door de stopzetting van hun culinaire activiteiten. Philippe Nuyens in Blankenberge en Herbert Robbrecht in Vrasene zijn wel nog open, maar moeten het voortaan zonder ster stellen. (lees verder onder de tabel)
 

In totaal bundelt Michelin 139 sterrenrestaurants in België en Luxemburg, en 171 Bib Gourmandrestaurants waar je voor minder dan 37 euro kan eten. De gids voor 2019 is vanaf 22 november te koop in de boekhandel. Kostprijs: 23,95 euro.

Corrigeer