Vrouw trekt bekentenis over brandstichting in haar huis in: “We spraken af dat ik schuld op mij zou nemen”

Vrouw trekt bekentenis over brandstichting in haar huis in: “We spraken af dat ik schuld op mij zou nemen”

Nieuwe verhoren moeten nu duidelijk maken wie de woning in brand stak. Foto: pma

Maarkedal -

De 33-jarige vrouw die vorige week had bekend dat zij de brand had aangestoken in haar sociale huurwoning in Nukerke, heeft die verklaring weer ingetrokken. “We hadden afgesproken dat ik de schuld op mij zou nemen”, verklaarde ze maandag tijdens een nieuwe ondervraging. “De sterkste van ons twee moest uit de cel blijven om voor de kinderen te zorgen.”

Even terug naar vorige week. De brandweer moest in het weekend van 10 en 11 november twee keer naar een huis in de Maarkedalse deelgemeente Nukerke uitrukken voor een woningbrand.

In de nacht van zaterdag op zondag was er een brand in de keuken, in de nacht van zondag op maandag stond de woonkamer in brand. De bewoners zouden op maandag uit hun huis gezet worden.

Twee keer brand in twee dagen was te veel toeval, de brandweer vermoedde brandstichting. Iets wat de branddeskundige ook bevestigde.

Vorige week maandag werden de man en de vrouw verhoord. De vrouw bekende de brandstichting, ze werd aangehouden. Vorige vrijdag bevestigde de onderzoeksrechter haar aanhouding.

Voor kinderen zorgen

Maar toen vroeg de vrouw om opnieuw verhoord te worden. Dat gebeurde maandagvoormiddag bij de politie in Brakel. “De vrouw heeft haar bekentenissen volledig ingetrokken”, zegt haar advocaat Lieven De Pessemier. “Ze had met haar partner afgesproken dat zij de schuld op zich zou nemen omdat de sterkste vrij moest blijven om voor de kinderen te zorgen.”

De man werd vorige week na verhoor vrijgelaten. Maar nu werd hij gistermiddag opnieuw verhoord. “Morgen (dinsdag, nvdr.) zullen de nieuwe versies getoetst worden aan de bevindingen van de branddeskundige”, vervolgt De Pessemier.

“Voorlopig blijft ze aangehouden. Het is een vrouw die echt ten einde raad was. Het zijn schrijnende toestanden van een radeloos persoon in een eindeloze situatie.”

Kinderen niet in gevaar

Bij de brandstichting sliepen boven de twee kinderen. “De kinderen zijn nooit in gevaar geweest”, zegt haar raadsman.

Toch werd de vrouw beschuldigd van brandstichting bij nacht in een bewoond pand. Dat is een van de zwaarste kwalificaties in het wetboek. De zaak krijgt nu dus zeker nog een staartje.

Het koppel zou vorige week maandag uit zijn huis gezet worden. Door de branden is de sociale woning onbewoonbaar verklaard.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees