Abdij verkoopt naast bier, kaas en brood nu ook… tafels

Abdij verkoopt naast bier, kaas en brood nu ook… tafels

Abt Marc Fierens snijdt feestgebak aan aan een tafel van de abdij. Foto: lwh

Scherpenheuvel-Zichem -

Je kon er al terecht voor onder meer bier, kaas, brood en peperkoek, maar nu kan je in de abdij van Averbode ook tafels kopen. Deze ‘abdijtafels’ worden gemaakt in de sociale-economiebedrijven Alito en De Brug. De opbrengst van de verkoop gaat naar Rikolto, het vroegere Vredeseilanden.

De promotie van de abdijtafels past in de traditie van de abdij. “Van bij de stichting van de abdij in 1134 bestond hier een boerderij”, zegt abt Marc Fierens. “Zo leverde onze gemeenschap een bijdrage aan de ontwikkeling van de landbouw in de regio. Omdat het economische model van de boerderij niet meer haalbaar was, zijn we gaan nadenken over een nieuwe invulling van de sociale rol van de abdij. Zo is het idee van het bezoekerscentrum Het Moment ontstaan.” In het bezoekerscentrum worden abdijproducten verkocht. Het fungeert ook als vertrekpunt voor een bezoek aan het Merodegebied.

In het oog springend

In Het Moment staan tafels die in opdracht van de abdij werden gemaakt. “De tafels springen in het oog van vele bezoekers. Wij hebben dan ook van vele mensen de vraag gekregen waar deze tafels werden gemaakt. Zo groeide het idee om ze ook voor derden te laten produceren”, aldus Eric Seghers van de abdij. De abdijtafels worden gemaakt door de in de sociale-economiebedrijven Alito en De Brug. Alito biedt sociale tewerkstelling in meubelmakerij. De Brug is een sociale werkplaats voor 300 personen en 80 personen in begeleiding. De tafels zijn standaard in twee maten te verkrijgen, en kosten tussen de 1.400 en 1.600 euro. Ze wegen respectievelijk 100 en 75 kg. Je kan ze zelf komen afhalen, maar voor het transport doet de abdij ook een beroep op een derde onderneming in de sociale economie: De Vlaspit van Scherpenheuvel. De opbrengst van de verkoop gaat naar Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, dat aan armoedebestrijding bij boeren wereldwijd doet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees