Door de dikke mist had Claudiu (23) het kruispunt niet gezien, het kostte zijn vriend het leven

Door de dikke mist had Claudiu (23) het kruispunt niet gezien, het kostte zijn vriend het leven

Na de klap zijn beide voertuigen uitgebrand. De jonge Roemeen groeide op met het slachtoffer. Foto: gsd

Oostrozebeke / Waregem -

Een 21-jarige Roemeen moest zich maandag verantwoorden voor een dodelijk ongeval vorig jaar op de Verre Ginste. Daarbij stierf zijn collega en vriend Costel Anastasoaiei (25). “De mist speelde een belangrijke rol”, zegt zijn advocaat.

Claudiu D. (21) was die noodlottige 3 april met twee Roemeense collega's onderweg. Hij zat achter het stuur van de bestelwagen van de firma A.B.W. Bestratingen uit Beerse, terwijl zijn vriend Costel Anastasoaiei (25) achteraan in de laadruimte zat zonder gordel.

Het was mistig die morgen en Claudiu had het beruchte kruispunt van de Verre Ginste niet opgemerkt. Zonder voorrang te verleden reed hij vanuit de Gentstraat het kruispunt met de Wakkensesteenweg op. Net op het moment dat Waregemnaar Raf C. daar voorbijkwam. De klap was hevig.

“De passagier achterin werd door het zijraam uit de bestelwagen geslingerd”, schetste het parket de ernst van het ongeval. “Hij kwam onder het voertuig terecht. Beide wagens brandden uit.” Voor Costel kon geen hulp meer baten. Hij stierf ter plaatse.

Claudiu, die zijn collega zag sterven, verklaarde aan de politie dat hij zijn gps aan het volgen was en geen kruispunt had gezien.

“Maar de verkeersdeskundige stelde vast dat de andere wagen zichtbaar was ondanks de mist. Hij is onoplettend geweest en de botsing was te vermijden”, meent de procureur.

De advocaat van Claudiu nuanceert en merkt op dat de mist al grotendeels opgetrokken was toen de deskundige ter plaatse kwam. “De weersomstandigheden spelen een zeer belangrijke rol. Daarom vraag ik enige mildheid. Costel was niet zomaar een collega. Ze groeiden samen op in hetzelfde dorp in Roemenië en kwamen hier werken. Het zal hem voor de rest van zijn leven achtervolgen dat hij dat kruispunt niet heeft gezien.”

Onaangepaste snelheid

De rechter zei dat de man zijn snelheid had moeten aanpassen aan de mist. Volgens de deskundige reed hij tussen de 70 en 80 kilometer per uur. Tegenpartij Raf C. liep een blijvend letsel op. Zijn advocaat vroeg een schadevergoeding van 4.675 euro bovenop die voor zijn auto.

Tot slot nam de jonge Roemeen zelf het woord. “Ik heb heel veel spijt voor mijn vriend en zijn familie. Jammer genoeg kan ik er niets meer aan veranderen.”

Vonnis op 17 december.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees