15.000 kilometer in de benen en de meet in zicht, maar voor marathonfietser stopt de reis noodgedwongen in Brussel

15.000 kilometer in de benen en de meet in zicht, maar voor marathonfietser stopt de reis noodgedwongen in Brussel

JJ Lu hoopt alsnog zijn fiets terug te vinden. Foto: if

Brussel -

De Chinees JJ Lu zit in zak en as. De jongeman fietste van China tot België, goed voor meer dan 15.000 kilometer. Maar aan het Zuidstation werd hij vrijdag bestolen van zijn fiets.

Wat een avontuur ging de Chinese JJ Lu aan: twintig maanden geleden vertrok hij in Shanghai met zijn dure fiets. Zijn doel: met meer dan 15.000 kilometer in de benen aankomen in Parijs, zijn einddoel. Maar op een zucht van zijn finish ziet hij zijn plan nu helemaal in het water vallen. “Ik doorkruiste meer dan twaalf landen vooraleer in Brussel aan te komen”, zegt de Chinese jongeman. “Ik was er bijna. Maar jammer genoeg werd mijn fiets gestolen aan het Brusselse Zuidstation.”

Daar had hij zijn tweewieler even vastgemaakt aan de ingang van het station. Maar toen hij weer buiten kwam, was zijn fiets verdwenen.

“Het is mijn fout”, zegt JJ Lu. “Ik maakte mijn fiets vast, maar niet aan de fietsenstalling. De diefstal vormt een groot probleem. Niet alleen heeft mijn fiets een grote sentimentele waarde, ik moet ook op tijd in Parijs aankomen. Mijn visum verloopt binnen een week en ik moet dus dringend weer op pad.”

Sociale media

JJ Lu ging aangifte doen bij de politie, maar wegens taalproblemen verliep dat niet van een leien dakje. Gelukkig ging iemand die het bericht oppikte op sociale media, alles vertalen op het politiebureau. “De efficiëntie van de politie baart me zorgen”, zegt JJ Lu. “Ze lijken de diefstal niet serieus te nemen. Ik besef dat dit een gewone diefstal is, maar ik hoop dat iedereen beseft hoe waardevol deze fiets voor mij is. Niet alleen financieel gezien, maar ook sentimenteel.”

Het slachtoffer hoopt om zijn fiets via sociale media terug te vinden. “Ik wil de dader niet noodzakelijk vatten, maar ik wil gewoon mijn fiets terug”, zegt hij. “Ik wil er zelfs voor betalen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees