Gezin ontsnapt via tuin aan vlammenzee: “Zonder buren was dit slecht afgelopen”

In geen tijd stonden beide wagens in lichterlaaie. Ook de voorgevel van huis in de Boomgaard raakte zwaar beschadigd. Foto: if

Damme -

Een jong gezin uit Moerkerke (Damme) ontsnapte in de nacht van maandag op dinsdag aan erger toen een autobrand hun oprit in een vlammenzee omdoopte. Ze wilden via de voordeur vluchten, maar het vuur was te hevig. “Via onze tuin konden we naar de buren klimmen”, klinkt het.

Nils D’hoop (33) en zijn partner Vicky Van Damme (32) lagen maandagnacht diep te slapen in hun woning in de Boomgaard in Moerkerke. In de kamer verderop sliep hun dochtertje Maxine (3,5). Plots werd Vicky uit haar slaap gewekt door roepende buren. “Ik sliep te diep, maar Vicky werd wakker”, vertelt Nils. “Ze ging slaapdronken aan het raam kijken en zag hoe haar wagen in brand stond.”

Nils ging onmiddellijk hun dochtertje halen. De drie trokken snel kleren aan en wilden met de hond langs de voordeur vertrekken. Maar al snel bleek dat dat geen optie was. “Ik opende de voordeur met mijn dochter op mijn arm. Maar de vlammen kwamen ons onmiddellijk tegemoet. Ik hoorde van alles sissen en ontploffen, en wilde geen risico nemen. Maar omdat we in een gesloten bebouwing wonen, konden we dus niet onmiddellijk weg.”

En dus ging het gezin de tuin in. Daar stonden ondertussen andere buren ook buiten. Met een ladder slaagden ze erin om over de omheining in de tuin van de buren te klimmen. “Van daaruit kon ik naar onze oprit lopen”, zegt Nils. “We probeerden het nog zelf te blussen, maar daar was geen beginnen meer aan.”

In een kwartier tijd had de felle wind ervoor gezorgd dat het vuur op de wagen van Nils, die ernaast geparkeerd stond, was overgeslagen. En ook de gevel en het dak deelden in de klappen. “De twee auto’s zijn helemaal uitgebrand”, zegt Nils. “Dankzij de brandweer bleef de schade aan het dak en de gevel nog beperkt, maar binnen is er wel rook- en roetschade. We kunnen er dus even niet wonen.”

“Duizend keer bedankt”

Nils kan de materiële schade kort na de brand al relativeren. Hij is vooral zijn buren enorm dankbaar. “Ik heb die mensen al duizend keer bedankt, denk ik. Mijn overbuurvrouw hoorde het gesis en merkte de brand als eerste op. Maar als zij ons niet verwittigd hadden, zou dit veel slechter afgelopen zijn. We sliepen zelf veel te diep en de CO-waarden waren volgens de brandweer al behoorlijk hoog.”

De oorzaak van de brand blijft voorlopig onduidelijk, maar wordt verder onderzocht door de politie. Het is nog niet zeker dat zij een deskundige aanstellen, maar kwaad opzet lijkt zo niet onmiddellijk uitgesloten. “De wagen stond al zo’n zes uur stil op het moment van de brand, maar wij hebben echt met niemand problemen”, zegt Nils. “Dus dat zou me verbazen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees