Speelgoedtrein van jongeman blijkt nationale schat in ‘Rijker Dan Je Denkt?’

Speelgoedtrein van jongeman blijkt nationale schat in ‘Rijker Dan Je Denkt?’

Foto: VTM

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Rijker Dan Je Denkt?’ is meteen goed begonnen. Een jongeman bracht er een speelgoedtrein mee, gekregen van zijn overgrootvader. Het bleek om een uniek stuk te gaan dat in Rusland beschouwd wordt als een nationale schat.

Voor Eliane van Nin, experte in speelgoed, kon de dag niet meer stuk: zij boog zich over een Russische trein van anderhalve meter lang uit de jaren 50. Een jongeman kreeg de speelgoedtrein van zijn overgrootvader, die medeoprichter was van de communistische partij in België.

De trein draagt de initialen van Stalin en dat is goed nieuws: treinen uit die periode zijn schaars en worden in Rusland als nationale schatten beschouwd.

“Deze trein is niet gemaakt als speelgoed”, zei Eliane van Nin. “Het is gemaakt uit puur gietijzer. Belangrijke partijleden mochten er waarschijnlijk wel mee spelen, maar het was zeker niet bedoeld voor kinderen.”

Omdat het treinstel zich in een zeer goede staat bevond, waagde de experte zich aan een voorzichtige schatting van 10.000 euro. Ze noemde het een uitzonderlijk en uniek stuk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees