‘Over Eten’ loert in de koninklijke keuken bij staatsbezoek Macron

Kobe Ilsen achter de schermen van het staatsbanket: “Ik had het extravaganter verwacht”

Kobe Ilsen achter de schermen van het staatsbanket: “Ik had het extravaganter verwacht”

Foto: vrt

In de laatste aflevering van Over Eten in december krijgen we te zien hoe Kobe ­Ilsen (36) achter de schermen ging van het staatsbanket dat ons koningspaar hield voor de Franse president Macron en zijn vrouw. Tijdens de opnames sprak Mathilde Kobe aan. De koningin blijkt een trouwe kijker te zijn.

Ook Kobe Ilsen haalde deze week zijn beste kostuum boven voor het staatsbanket dat koning Filip en koningin Mathilde in het kasteel van Laken hielden voor de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte. Ilsen volgde de voorbereidingen voor het diner voor 170 gasten – onder wie ook Axelle Red, Thomas Meunier en Justine Henin – en was erbij toen het hoge bezoek de voeten onder tafel stak. “Al drie jaar proberen we met Over Eten binnen te raken op zo’n ­exclusief evenement, dankzij redacteur Laura Niclaes is het eindelijk gelukt. We willen met Over Eten echt overal komen, dus ook op het kasteel. We zijn begonnen bij de traiteur die de gerechten voorbereidde in de schaduw van de Leeuw van Waterloo, de plek waar de Fransen met Napoleon op hun donder kregen van de Engelsen. De kwaliteit die de traiteur moet leveren, is écht van het allerhoogste niveau. Ik snap wel dat ons land een goede indruk wilde maken: het was 47 jaar geleden dat een Franse president op staatsbezoek was geweest. Dan mag het iets meer zijn.”

Kobe Ilsen achter de schermen van het staatsbanket: “Ik had het extravaganter verwacht”
Foto: vrt

Eenmaal aan tafel was het ook “iets meer”, al had Kobe Ilsen het menu extravaganter verwacht. Zeg nu zelf: extractie van tomaat met Zeebrugse garnalen, reenootjes met kriek en herfstgroenten en lauwe chocolademousse met een krokantje en speculaasijs is geen buitensporig menu. “Ik dacht dat er met ganzenlever, kreeft en kaviaar gegooid zou worden, maar dat was allerminst het geval. Sober zou ik dit niet willen noemen omdat het nog altijd chic is, maar ik heb me laten vertellen dat het koningspaar graag de nadruk legt op Belgische ingrediënten en licht verteerbare maaltijden. Ik heb ook geleerd dat de koning geen gluten eet. We hebben trouwens mogen proeven. Niet aan tafel, natuurlijk, maar achter de schermen.”

(Soort van) hofleverancier

Bijzonder was dat Kobe Ilsen met de koningin kon spreken: “Ze kwam spontaan naar mij en begon een babbeltje. Uit wat de mensen rond haar zeiden, leid ik af dat ze het programma goed kende en er wekelijks naar keek. Heeft ze gewoon een goede briefing gekregen of is ze écht een trouwe fan: wie zal het zeggen?”

“De koning heb ik niet gesproken. Hij knikte wel in mijn richting, al kan dat ook naar de persattaché geweest zijn die naast me stond. Ik heb geknikt alsof ik de koning al jaren kende. (lacht) Aangezien het koningshuis wekelijks naar Over Eten kijkt, is de VRT nu ook een soort hofleverancier. Ik stel voor dat wij nu ook een kroontje bij het programma gebruiken.” (lacht)

De uitzending over het banket is op 19 december te zien op Eén.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees