Te late controle op beeldjesproject volgens N-VA, maar “een open domein kan je toch moeilijk afsluiten”

Te late controle op beeldjesproject volgens N-VA, maar “een open domein kan je toch moeilijk afsluiten”

Foto: ptb

Ieper -

Het provinciebestuur gaf afgelopen dinsdag cijfers vrij over het aantal afgehaalde en gereserveerde beeldjes en pareerde kritiek van oppositiepartij N-VA over de aanpak van de afhandeling van het project.

Volgens het provinciebestuur werd ongeveer een derde van de beeldjes uit de expo ‘600.000 beelden - 600.000 namen’ afgehaald door individuele bezoekers in De Palingbeek in Zillebeke. Daarnaast zijn er ongeveer 120.000 beeldjes gereserveerd. Er zijn dus nog 280.000 beeldjes beschikbaar.

“Grote hoeveelheden reserveren kan nog tot en met 26 november om iedereen de kans te geven een beeldje op te halen”, klinkt het. “Groepen die meewerkten aan het project en die meerdere beeldjes wensen op te halen, kunnen tot dan contact opnemen via cwrm@west-vlaanderen.be of 057-23.08.40. De situatie ter plaatse wordt per dag bekeken en de controle en het toezicht worden aangepast volgens de noodzaak. Bezoekers blijven welkom om een beeldje mee te nemen voor zichzelf en eventueel op vraag van familie en kennissen tot en met donderdag 20 december, elke dag tussen 8.30 uur en 16 uur.”

N-VA betreurt de aanpak van het provinciebestuur bij de afhandeling van het beeldjesproject. “Voor de afbraak en verplaatsing van de sokkel en het ei in 2019 is nu maar liefst een slordige 230.000 euro voorzien in het budget, een verspilling van West-Vlaams belastinggeld”, vindt provincieraadslid Mieke Van Hootegem. “We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de provincie het ophalen van de beeldjes slecht heeft gecommuniceerd op voorhand en op het vlak van controle te laat in actie is geschoten.”

Reactie gedeputeerde

Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (SP.A) reageert: “We konden moeilijk nog breder en beter communiceren. Dat er te vroeg beeldjes afgehaald werden? Een open domein kunnen we moeilijk afsluiten. Het bedrag van 230.000 euro is niet alleen voor de verplaatsing van het ei, maar ook voor het herstel van de volledige site. Als men dit verkwist geld vindt, dan moet je nooit aan zo’n project beginnen. Dat geld werd voorzien om het project op een deftige manier af te ronden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees