turnen

Derwael proefkonijn voor ‘videoref’

Derwael proefkonijn voor ‘videoref’

Foto: AP

De videoref van het voetbal en de hawkeye van het tennis krijgen navolging in het turnen. Op het WK 2019 zal de jury nieuwe 3D-lasertechnologie gebruiken om een juister oordeel te vellen. Het systeem zal dit weekend proefdraaien op de WB-manche in Cottbus, waar Nina Der­wael voor het eerst sinds haar wereldtitel een wedstrijd turnt.

Geen groot turnevenement passeert zonder controverses over de jurering. Om die aanhoudende onvrede te verminderen, grijpt de internationale turnfederatie naar een Japans systeem, dat gebruikmaakt van 3D-lasersensoren en camera’s om bewegingen van gymnasten te analyseren en om te vormen tot digitale gegevens. Zo kan bijvoorbeeld de hoek of helling van elke sprong exact berekend worden. De jury kan deze digitale gegevens gebruiken om de verschillende elementen van de turnoefening rechtvaardiger te beoordelen. Tegen het WK volgend jaar in oktober in Stuttgart – waar olympische selecties verdiend kunnen worden – moet de nieuwe technologie geofficialiseerd zijn.

Nina Derwael treedt in Cottbus aan op brug en balk, Axelle Klinckaert kiest voor grond en balk. De kwalificaties van de brug zijn donderdag, die van de balk en de grond vrijdag. De finales staan zaterdag (brug) en zondag (balk en grond) gepland.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.