Dolce & Gabbana beschuldigd van racisme in nieuwste campagne

In zijn nieuwste campagne voert Dolce & Gabbana een Aziatisch model op dat Italiaans probeert te eten met stokjes. Racistisch, klinkt het her en der. Onder meer de bekende Instagramaccount Diet Prada richt zijn pijlen op het Italiaanse ontwerpersduo. "Het zijn beledigende filmpjes."

Dolce & Gabbana wil graag nog meer rijke Chinezen naar het merk lokken en pakt daarom uit met de campagne 'DG Loves China'. Daarin wordt in drie verschillende filmpjes onder de titel 'Eating with chopsticks' een Aziatisch model opgevoerd. Telkens probeert ze een traditioneel Italiaans gerecht te eten met eetstokjes: eerst een pizza, dan een cannolo en als laatste spaghetti al pomodoro. Het resultaat is een verlegen model dat knullig met stokjes in de weer is.

Heel wat Chinezen kunnen niet lachen met hoe ze worden geportretteerd in de filmpjes. Zij krijgen bijval van Diet Prada, een Instagramaccount dat onder meer het kopieergedrag in de modewereld aan de kaak stelt en waarvan de ene helft van het duo, Tony Liu, zelf een Aziatische achtergrond heeft. In een uitgebreide post op sociale media leggen ze uit waar Dolce & Gabbana de bal misslaat en waarom het ronduit beledigend is. 

"Vermoeiend stereotype"

"In een poging om Chinezen die zich luxe kunnen permitteren aan te trekken, heeft Dolce & Gabbana een reeks beledigende 'instructiefilmpjes' gelanceerd rond het gebruik van eetstokjes. Hun doelgroep wordt afgebeeld als een vermoeiend en vals stereotype van mensen met een gebrek aan verfijning en cultuur die niet begrijpen hoe ze buitenlandse maaltijden moeten eten. Dat alles wordt afgetopt met cliché muziek en komische uitspraken van buitenlandse namen en woorden." 

"Voor wie dienen deze filmpjes eigenlijk?", vraagt Diet Prada zich verder af. "Het richt zicht tot de Chinezen, maar lacht hen in de plaats uit met een parodie op wat het hedendaagse China is. Dolce & Gabbana hebben de video's al van hun Chinese social-mediakanalen gehaald, maar niet van Instagram. Stefano Gabbana heeft zich de laatste tijd gelukkig koest gehouden op sociale media (de ontwerper beledigde onlangs nog Kim Kardashian via Instagram en dat was niet zijn eerste uitschuiver, nvdr.), maar misschien hield hij zich wel bezig met de marketing voor deze reeks. Wie wil zijn geld inzetten op het feit dat hij die grote cannolo heeft bedacht?"

Modeshow afgelast

De campagne dreigt de reputatie van het modemerk aan te tasten. Dolce & Gabbana gelast daarom een modeshow af die voor vanavond gepland stond, nadat ook beroemdheden hadden gedreigd met een boycot. 

Corrigeer