Een dag in het leven van gezin met 21 kinderen: 9 machines was en 4 rollen toiletpapier

Een dag in het leven van gezin met 21 kinderen: 9 machines was en 4 rollen toiletpapier

De Radfords. Foto: Facebook

21 kinderen, 2 ouders. Zo groot is het gezin van de Britse Sue (43) en haar partner Noel (49) sinds ze twee weken geleden hun jongste telg mochten verwelkomen. Maar hoe gaat het eraan toe in zo’n enorm huishouden? De familie Radford vertelt hoe een ogenschijnlijk onschuldige handeling een ware organisatie wordt in hun huis in Lancashire.

Twee weken geleden hadden Sue (43) en haar partner Noel (49) uit Lancashire nog een rond getal aan kinderen, maar op 10 november mochten ze hun jongste telt verwelkomen. Naast Chris (29) en Sophie (24) die al uit het huis zijn, wonen Chloe (23), Jack (21), Daniel (19), Luke (18), Millie (17), Katie (15), James (14), Ellie (13), Aimee (12), Josh (11), Max (9), Tillie (8), Oscar (7), Casper (6), Hallie (3), Phoebe (2), Archie (14 maanden) nu samen met de kleine Bonnie (2 weken). Zoontje Alfie stierf in 2014 na 23 weken zwangerschap.

“We dachten eigenlijk aan drie kinderen. Het zijn er 21 geworden”, aldus Sue, die sinds haar veertiende in het totaal al 811 weken - meer dan 15 jaar dus - zwanger was.

Maar hoe gaat dat eraan toe?

Ten huize van de Radfords wordt er hard gewerkt. Vader Noel runt een bakkerij en weet met de opbrengsten van zijn noeste arbeid zijn gezin te onderhouden. Veel kinderbijslag krijgt hij immers in verhouding niet: hij kan slechts rekenen op 194 euro per week. Extra steun van de overheid verwacht hij niet. Sue zelf helpt mee waar ze kan, maar zij heeft - uiteraard - haar handen meer dan vol aan haar gezin van 21 kinderen.

De cijfers uit hun huishouden spreken boekdelen. Per dag draait de wasmachine maar liefst 9 keer op volle toeren. In één maand tijd gebruikt Sue maar liefst 30 flessen wasmiddel. Per dag staan er minstens vier toiletrollen klaar.

Maar het grootste werk kruipt in het eten. Want maak maar eens een simpele maaltijd voor zo’n grote groep. “De keuken is het hart van onze thuis. Met 340 euro per week komen we toe, als we ons vlees bij de lokale slager halen en groenten kopen van de groenteboer”, vertelt de familie. Tijdens één ontbijt worden er 18 glazen melk, 3 flessen fruitsap en 3 dozen ontbijtgranen opgedronken en opgepeuzeld.

Praktische organisatie

In het huis van de Radfords in het Britse Morecambe zijn er 10 slaapkamers. Eén voor de ouders en 9 voor de kinderen, hoewel de oudsten in een grote caravan in de tuin samenhokken. “Laat het ons zo zeggen: er is nooit een saai moment in ons huis”, alacht Noel.

6 kinderen gaan naar dezelfde lagere school en mogen met papa Noel zijn minibusje mee. Omdat daarin plaats is voor 9 passagiers, mag hij de busstrook gebruiken. 5 andere Radfords fietsen samen naar de middelbare school, terwijl de 4 jongste kinderen nog thuis zijn bij Sue. Eén kind gaat er in de namiddag naar de kinderopvang, zodat Sue ook tijd heeft voor het huishouden. De oudere kinderen zorgen zelf dat ze tijdig op hun werk geraken.

Wanneer de kinderen zich willen wassen, dan gaat dat volgens een strak schema dat begint om 18 uur. “Wij kunnen zelf onze slaap goed gebruiken, dus we willen graag in bed liggen om 22 uur. Dat wil zeggen dat we van 19 uur tot 21 uur continu bezig zijn met onze kinderen in bed te stoppen”, legt ze nog uit.

Nog één?

Met 21 kinderen in hun gezin hebben Sue en Noel wel genoeg nakomelingen, zou je denken. Officieel zeggen ze dat zelf ook, maar stiekem zijn ze daar niet zo zeker van. “We hebben allebei besloten dat dit onze laatste is. Bonnie heeft onze familie compleet gemaakt. Maar ik geef toe dat we dat al eerder hebben gezegd”, lacht de geroutineerde mama.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees