Nu staat het ook zwart op wit: dit bedevaartsoord is het belangrijkste van het land

In groep of alleen, te voert naar Scherpenheuvel blijft ook vandaag de dag populair. Foto: lwh

Scherpenheuvel-Zichem -

Met 800.000 bezoekers per jaar is Scherpenheuvel het belangrijkste bedevaartoord in België. “In onzekere tijden is Scherpenheuvel een baken, dat voor iedereen heel toegankelijk is”, zegt pastoor Luc Van Hilst van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek.

Steeds minder mensen gaan nog naar de mis, maar de traditie van een bezoek aan een bedevaartsoord houdt toch goed stand, zeker in Scherpenheuvel. Dat blijkt uit het eerste jaarrapport van de katholieke Kerk. Dat rapport brengt het katholieke leven in ons land in kaart. Het document leert dat de vier belangrijkste bedevaartsoorden in België - Scherpenheuvel, Oostakker, Banneux en Beauraing - samen 1,5 miljoen bezoekers trekken.

Met 800.000 bedevaarders staat de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Scherpenheuvel afgetekend op de eerste plaats.“In een tijd van onzekerheid en onduidelijkheid, waarop de mensen het geloof niet meer op dezelfde manier als vroeger beleven, blijft een bedevaartsoord een ‘uitweg’ om de religiositeit te beleven”, verklaart Luc Van Hilst, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. “Een bedevaartsoord kent geen enkele drempel. Iedereen is hier welkom: rijk of arm, of je nu je geloof heel intens belijdt of dat in een veel mindere mate doet. De deur van de basiliek staat twaalf uren per dag open. Hier worden ook minstens drie missen per dag opgedragen en er is permanent een priester beschikbaar voor wie een persoonlijk gesprek wenst. Elders ligt dat misschien al moeilijker.”

Kaarsje branden

In de manier waarop de mensen op bedevaart naar Scherpenheuvel gaan ziet de pastoor wel een evolutie. “Vroeger kwamen mensen in groep goed georganiseerd met een afspraak hier ter plaatse. Dat is nu minder het geval. Nu vormen groepen zich op een spontane manier. Er is iets gebeurd in de familie - iemand is ziek geworden bijvoorbeeld - en men wil iets doen. Dan wordt het voorstel ‘Naar Scherpenheuvel gaan’ op tafel gegooid. Dat is niet alleen bij oudere personen zo. Ook bij veel jongeren is een tocht naar Scherpenheuvel iets wat toch nog in het geheugen ligt.”

Het bedevaartsoord heeft de symboliek van het branden van een kaarsje branden ook een nieuw elan gegeven. “Het betekent meer dan de loutere daad van het aansteken van een kaarsje”, zegt Van Hilst. “Elke kaars staat voor een intentie. De bezoekers maken veel gebruik van de intentiekaartjes die hier ter beschikking zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees