Dokter, kan mijn penis wat korter?

Primeur in België: “normale” penis toch verkleind

Primeur in België: “normale” penis toch verkleind

Themabeeld Foto: Shutterstock

Een 48-jarige Belg met een penis met een ­normale lengte, die bovendien perfect functioneerde, heeft in het universitair ziekenhuis CHU Luik toch een operatie ondergaan. De man wilde een maatje kleiner en kreeg dat ook. Het zou een ­Belgische primeur zijn.

Elf centimeter in rust, zo’n zestien centimeter in erectie. Dat was de lengte van de penis van de man vóór de ingreep. Die gebeurde vorig jaar al, maar raakte nu pas bekend. Een medische reden was er niet. De man had geen erectiestoornis en zijn seksleven was bevredigend. Toch wilde hij graag een kleinere penis. Zestien centimeter is nochtans niet abnormaal groot. Het gemiddelde in Vlaanderen (in erectie) is veertien centimeter.

“Al tien jaar zocht hij iemand die de operatie wilde uitvoeren”, zegt chirurg Robert Andrianne. “We hebben de techniek voor hem uitgevonden. Want nergens stond beschreven hoe dit het beste kon bij iemand met een normale penis.”

Na de operatie bleef er van de man zijn lid nog vijf centimeter over in rust en negen in erectie. Ook de omvang is verkleind, net als die van het scrotum overigens. “De patiënt wilde graag dat alles in verhouding was.”

En iets langer?

Dergelijke verkleining zou een primeur zijn in ons land. “Er zijn al een handvol gevallen beschreven in onder meer de VS en Brazilië”, zegt Piet Hoebeke, uroloog van het UZ Gent. “Daar ging het om extreem grote fallussen van rond de 25 centimeter. Zelf heb ik de vraag één keer gekregen, maar ik ben er niet op ingegaan.” De omgekeerde vraag (of het iets meer mag zijn) krijgen ze in Gent vaker. Maar een goeie techniek om de penis te verlengen is er niet, en dus gebeurt het er al ­jaren niet meer.

Of de man in kwestie écht geholpen is met zijn verkleining, dat betwijfelt Hoebeke. “Patiënten die iets normaal als abnormaal beschouwen en daarvoor een operatie willen, lijden vaak aan een body dysmorphic disorder. Dat is een psychiatrische stoornis die met een ingreep niet verdwijnt.”

Volgens experts is het risico bovendien groot dat door het wegsnijden van een deel van de zwellichamen van de penis erectieproblemen ontstaan. Maar Andrianne heeft daar iets op gevonden. Om de penis in te korten, gebruikt hij een plooitechniek. Anderhalf jaar na de operatie is zijn patiënt “nog steeds zeer tevreden” over het resultaat. “Complicaties zijn er niet. Integendeel: zijn erecties zijn nu zelfs iets harder dan voorheen. Hij is vooraf psychologisch gescreend én ik heb hem uitgebreid de risico’s uitgelegd. Toch wilde hij ermee doorgaan.”

Duur was de ingreep ook niet. Esthetische chirurgie wordt in principe niet terugbetaald, maar toch kwam het ziekenfonds hier gedeeltelijk tussen.

Corrigeer

NIEUWS