Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De houten beschoeiing ligt parallel met de kademuur. andy frans

Opgravingen op werf in Zakstraat leveren opnieuw bijzondere vondst op

Archeologen leggen oudste sporen historische vliet bloot

mechelen

-

Archeologen doen op een bouwwerf in hartje Mechelen de ene opmerkelijke vondst na de andere. Na de middeleeuwse kademuur van de historische Melaan hebben ze ook een oudere houten beschoeiing van de vliet blootgelegd. Zelfs de oudste sporen van de vliet werden teruggevonden.

Een quasi intacte kademuur in natuursteen terugvinden, vermoedelijk uit de 13de of 14de eeuw. Voor de archeologen van All-Archeo, die in de Zakstraat al weken aan het werk zijn, was het een niet-alledaagse ervaring. Parallel met die kademuur hebben ze ondertussen een eeuwenoude houten beschoeiing van de Melaan uitgegraven. Deze is goed bewaard omdat ze onder het grondwateroppervlak zat. “De beschoeiing beschermde destijds de oever tegen afkalven en zorgde ervoor dat mensen zonder natte voeten tot aan de rivier geraakten”, zegt Bart Robberechts van de stedelijke dienst Archeologie.

Ouderdom is nog raadsel

In de zandlagen op de site hebben specialisten ook sporen teruggevonden van de oudste vliet. Dus voor de houten beschoeiing en de bouw van een stenen kademuur. “Toen de vliet nog alle ruimte kreeg om door de stad te stromen. In het dichtbebouwde Mechelen van vandaag kunnen we ons dat nauwelijks nog voorstellen”, legt Robberechts uit. “Dat maakt de hele opgraving toch echt wel bijzonder. Het toont ook aan dat zulk onderzoek nuttig is, ook al zien projectontwikkelaars het soms als tijdverlies”, zegt Greet Geypen (Open VLD), schepen van Monumentenzorg.

Hoe oud de sporen zijn, is momenteel nog niet uitgemaakt. “Over de datering tasten we voorlopig nog in het duister. Om die scherper te kunnen stellen, zijn er bodemdeskundigen bijgehaald. Het is in elk geval duidelijk dat wij hier een mooi en boeiend verhaal aan het schrijven zijn over de ontwikkeling en de verdichting van de stad”, vertelt Bart Robberechts.

Bart Robberechts Stedelijke dienst Archeologie ‘”Archeologen krijgen niet elke dag de kans om aan een opgraving van deze omvang te werken”

Dat archeologen en historici zo’n duidelijke kijk krijgen op de evolutie in de geschiedenis van de stad is eerder zeldzaam. “Archeologen krijgen niet elke dag de kans om een opgraving van deze omvang te doen”, klinkt het bij Robberechts. Op de site is voorts ook nog een van de typisch Mechelse waterstraatjes tevoorschijn gekomen. In dit geval eentje dat vanuit de toenmalige Vetterstraat, vandaag de Rik Woutersstraat, toegang gaf tot de Melaan.

Luxeappartementen

Vorige week heeft de stad na een overleg met de eigenaar van het terrein reeds beslist om de kademuur te bewaren. Na de ontmanteling gaat hij voorlopig naar het stadsmagazijn. Later wordt hij dan geïntegreerd in de nieuwe vliet die de stad aanlegt tussen de Munt- en de Zakstraat. Op de site zelf worden luxeappartementen en een parkeergarage gebouwd.

Een detail van de houten beschoeiing. 

Het beste van Enkel voor abonnees