Brugse Poort wil honderd huizen kopen: “Zo houden we buurt betaalbaar”

Brugse Poort wil honderd huizen kopen: “Zo houden we buurt betaalbaar”

Foto: Lisa Van Damme; LVD

Gent -

Kan een wijk zelf honderd huizen opkopen en die vervolgens doorverhuren aan kwetsbare Gentenaars? Buurtbewoners van de Brugse Poort zoeken uit of het kan.

Met het project ‘Honderd huizen voor de Brugse Poort’ onderzoekt een groep buurtbewoners of ze een fonds of een coöperatie kunnen oprichten om huizen betaalbaar te houden op lange termijn. Dat moet de stevige wooncrisis op de Gentse huurmarkt bestrijden. De vastgoedprijzen in Gent zitten een stuk boven het Vlaamse gemiddelde en zijn al meer dan tien jaar aan het stijgen. Voor sociale woningen zijn er ellenlange wachtlijsten.

Huurprijs schiet omhoog

Buurtbewoners van de Brugse Poort bekijken of ze die evolutie zelf kunnen counteren. Initiatiefnemer is de nieuwe coöperatie buurtcoop Brugse Poort, gelanceerd door koffiehuis Trafiek vzw. “Huizen in de Brugse Poort zijn intussen peperduur geworden”, zegt Laura Baets, een van de initiatiefnemers. “Veel woningen zijn in slechte staat en als ze worden opgeknapt, schiet de huurprijs omhoog en kunnen de oorspronkelijke huurders er niet meer blijven. Wij willen buurtbewoners verenigen om een stuk van het vastgoed in onze buurt in handen te nemen en er goede, betaalbare woningen van te maken.”

Panden opknappen

Hoe dat precies moet worden georganiseerd, wordt vanavond besproken tijdens een conferentie in het Kokerpark. De buurt buigt zich over concrete cases zoals de kerk aan het Seghersplein, die wordt herbestemd. En er wordt gekeken naar bestaande initiatieven zoals het Pandschap. Dat is een nieuwe sociale organisatie die verkrotte panden opknapt en ze verhuurt aan mensen met een lager inkomen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio