Recordaantal producten uit winkels teruggeroepen: “Goed nieuws voor de consument”

Recordaantal producten uit winkels teruggeroepen: “Goed nieuws voor de consument”

Themabeeld. Foto: ss

Brussel -

Fabrikanten hebben dit jaar een recordaantal producten uit de winkelrekken teruggeroepen. Dat meldt het vakblad Gondola op basis van cijfers van het Federale Voedselagentschap (FAVV) en de FOD Economie. Nu al werd in de voedingssector én de non-food samen het hoogste aantal producten ooit teruggeroepen werd, luidt het. “Bedrijven in de voedingssector nemen steeds meer hun verantwoordelijkheid op.”

Het FAVV liet dit jaar tot nu toe 131 producten uit de rekken halen. Vorig jaar waren dat er - over een volledig jaar - slechts 54. Een groot verschil, ook in vergelijking met andere jaren: in 2016 werden er 53 voedingsproducten teruggeroepen, in 2008 waren het er 59.

Het FAVV benadrukt dat de stijging van het aantal voedingsproducten dat teruggeroepen werd niet zorgwekkend is. “Naast de zelfcontrole door bedrijven is er betere en snellere communicatie, wat goed nieuws is voor de consument. Los daarvan is er ook de invoer van risicoproducten op het vlak van voedselveiligheid, zoals bijvoorbeeld gojibessen, waarvan we vastgesteld hebben dat er soms een te hoge hoeveelheid residu van pesticiden in terug te vinden is. Door die vaststelling hebben we dit jaar de controle op de invoer ervan opgedreven.”

Het FAVV neemt gemiddeld 200 stalen per dag en uit de resultaten blijkt dat 96,4 procent conform de wettelijke bepalingen is.

Ook record bij non-food

Behalve bij de voedingsproducten is er ook sprake van een recordaantal terugroepingen bij de non-foodproducten dit jaar. Tot eind oktober waren er 284 vrijwillige terugroepacties, blijkt uit cijfers van de FOD Economie, terwijl het er vorig jaar 288 waren. Het jaar ervoor - een absoluut recordjaar - waren het er 325. Als de voorlopige cijfers voor 2018 geëxtrapoleerd worden naar het hele jaar zullen er dit jaar 340 vrijwillige terugroepacties zijn in de non-food.

Het gros van die acties tot nu toe heeft te maken met auto’s (109), gevolgd door elektrische apparaten (28) en speelgoed (28). De toename van het aantal terugroepacties heeft volgens de overheidsdienst te maken met het feit dat de bedrijven beter de procedure kennen rond het bekendmaken van vrijwillige terugroepacties.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees