En dan hoor je plots ‘Harry Potter’-muziek tijdens een loopscène in ‘Thuis’

En dan hoor je plots ‘Harry Potter’-muziek tijdens een loopscène in ‘Thuis’

Fans van de Harry Potter-films keken woensdag vreemd op, toen ze plots het deuntje hoorden van de Spiegel van Neregeb (of voor de Engelstalige liefhebbers: The Mirror of Erised). Op televisie was er op dat moment geen tovenaarsleerling of ander personage van J.K. Rowling te bespeuren. Het was Femke uit de Vlaamse soap ‘Thuis’, die aan het lopen was langs het water op de idyllische muziek.

De echte fans herkennen het muzikale thema van de gerenommeerde componist John Williams uit duizenden. Wie even een opfrissing wil, kan naar minuut 1:37 van deze scène uit ‘Harry Potter and The Philosopher’s Stone’ luisteren.

In de Spiegel van Neregeb ziet weeskind Harry Potter wat hij het allerliefste wilt: zijn ouders. Een berustend kalm muzikaal motief is op zijn plaats.

De versie van John Williams is weliswaar langer en wordt door een symfonisch orkest gespeeld, maar de gelijkenissen met de achtergrondmuziek van ‘Thuis’ zijn treffend. Het pianodeuntje (vanaf 5:05 tot 5:17) in de 4.507ste aflevering is duidelijk herkenbaar als hetzelfde muzikaal motief. Na twaalf seconden vloeit de pianomuziek verder in een ander motief.

Die episode en dat fragment kan je hier bekijken.

Zelf gecomponeerd

En dan hoor je plots ‘Harry Potter’-muziek tijdens een loopscène in ‘Thuis’
De idyllische locatie waar Femke ging joggen, vroeg voor een rustig muziekje. Foto: Thuis/één

Bij ‘Thuis’ luisterde het team glimlachend opnieuw naar de scène. “Het heeft ook wat weg van Enrico Morricone eigenlijk”, reageert producent Hans Roggen aan Het Nieuwsblad Online. “En van de muziek uit de Italiaanse cinema. Harry Potter zou ik niet herkend hebben, maar daar heb ik nooit zo aandachtig naar geluisterd. De opeenvolging van noten is inderdaad gelijkaardig. Hoe meer je ernaar luistert, hoe meer je gaat herkennen wat je denkt dat je hoort.”

De gelijkenis van dat klein aantal maten berust dus op toeval, klinkt het bij ‘Thuis’. “Het is een fragment uit de compositiemuziek van ‘Thuis’ uit 2016”, weet hij. “Soms gebruiken we muziekdatabanken, maar dit specifieke stukje is intern gecreëerd. Door de jaren heen creëren VRT-componisten muziek voor ons, die wij dan kunnen gebruiken om een bepaalde sfeer of situatie op te roepen.”

Die idyllische muziek - die je ook tijdens de berustende scène van de Spiegel van Neregeb hoorde - paste deze keer perfect bij de rust van de locatie waar Femke ging joggen. “Maar het kan goed zijn dat dit deuntje eerder al op televisie gekomen is, maar dan bij een andere scène. We gebruiken die muziek immers geregeld opnieuw. Maar we zijn natuurlijk blij dat we de fans die het Harry Potter-nummer erin herkenden, even nostalgisch terug tot bij platform 9 ¾ hebben gebracht”, besluit Roggen nog lachend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees