Eva Mouton verhuist en houdt laatste thuisverkoop

Eva Mouton. Drawing alone in een hoekse since 1991. Zo omschrijft de Gentse illustratrice zichzelf in een tekening op haar eigen website. Eva Mouton, vooral bekend van haar wekelijkse column Eva's Gedacht in DSWeekblad, op zaterdag. De illustratrice is niet het type om haar fans te stalken met nieuwsbrieven, maar nu heeft ze nieuws: ze heeft een nieuw boek, en ze houdt haar allerlaatste thuisverkoop. Want samen met haar partner Bert, verlaat Eva haar woonst in de Abrikoosstraat om naar een nieuwe locatie te trekken. Homesale dus. Niet op Black Friday, maar wel in het kielzog daarvan: zaterdag 24 en zondag 25 november, en ook nog eens op zaterdag 14 en zondag 15 december.

Eva Mouton heeft drukke tijden achter de rug. Boekenbeurs met signeersessies, want er is een nieuw boek: Het Leukste van Eva. Daarin bundelt ze het leukste van de wekelijkse column waar blijkbaar niet enkel wij, maar ook andere lezers, op zaterdagmorgen meteen naar doorbladeren, nog voor het matinale koffiegeslurp. 

Eva's Gedacht heeft een sterk autobiografische insteek, en dat was voor Mouton niet altijd zo evident, want een en ander werkt vaak heek confronterend. De tekenstijl mag dan wel ietwat naief zijn, de pastelkleuren zacht en vrolijk, maar de inhoud hakt er soms wel in.

"In die zeven jaar is Eva's Gedacht steeds meer iets van mezerlf geworden" zo vertelde Eva Mouton recent in een interview in zusterkrant De Standaard. "'Ik raakte moeilijk zwanger, maar dat was iets waar ik nooit over sprak. Het was een verdriet dat Bert (haar vriend, red.) en ik in stilte droegen. En op een bepaald moment kon ik er niet meer over zwijgen. Ik wilde erover praten in “Eva's Gedacht”. Dat heb ik toen met Bert besproken. Ik voelde dat mijn werk toen een extra laag kreeg.'

Week na week beleefden de lezers van De Standaard Weekblad mee haar zwangerschap, die eindigde in het verlies van haar twee kindjes. 'In het weekend van mijn bevalling heb ik aan De Standaard laten weten dat ik geen “Eva's Gedacht” zou maken. Maar enkele dagen later dacht ik dan: in de gelukkigste en meest droevige week van mijn leven kan die plek toch niet leeg blijven? We hebben toen een geboorteaankondiging geplaatst. In de weken die volgden heb ik niet gewerkt, maar wel “Eva's Gedacht” gemaakt. Ik kon niet grappig zijn, ik had daar toen de moed en de energie niet voor. Maar die onmetelijke fierheid en dat onmetelijke verdriet, dat was iets waar ik over moest spreken. En dat heeft mij erdoor geholpen.'

Het Leukste van Eva bundelt niet alleen, zoals de titel zegt, de leukste colums, Mouton zou Mouton niet zijn als ze er ook niet een aantal extra speelse elementen aan toevoegde. Want het moest een echt boek zijn, meer dan alleen maar een bundeling van wat ze vroeger maakte. Het bevat extra grapjes en de lezer krijgt ook opdrachten. Zo gaat Mouton ook aan de slag met de ouderwetse kleefletters die je van blaadjes moest krabben. Met enige trots meldt Eva dat Het Leukste van Eva het derde best verkochte boek van de voorbije boekenbeurs was. Een mens zou voor minder een nieuwsbrief sturen. 

Maar Eva Mouton en haar levenspartner Bert verlaten de Abrikoosstraat, waar ze ook de afgelopen jaren wel al eens een thuisverkoop hielden. Nu doen ze dat weer, voor de allerlaatste keer.

Mouton doet ondertussen meer dan alleen maar cartoons voor de krant tekenen. Toen ze in 2010 met haar lief ging samenwonen kregen ze van de oma wat geld om meubels of een koelkast te kopen, maar Eva en Bert kochten er stiekem een buttonmachine mee. "Ik begon buttons te maken voor vrienden en familie. Al snel kreeg ik zin om meer dingen te ontwerpen. In de loop der jaren groeide mijn minishop uit tot deze kleurrijke winkel. Wenskaarten, posters, magneten, sweaters, stoffen, gsm-covers...: je kan het zo gek niet verzinnen of ik zet er een tekening op." Nu zijn er ook al regenlaarsjes voor kinderen met tekeningen van Eva Mouton. Meer dan genoeg materiaal om een webshop te beginnen dus, en een webshop, die wordt af en toe omgevormd tot een ouderwetse echte winkel.

De allerlaatste homesales van Eva Mouton. Feest in de Abrikoosstraat. Zaterdag 24 en zondag 25 november en zaterdag 14 en zondag 15 december van 12 tot 18 uur. Alle info over het evenement op de Facebookpagina De Allerlaatste Eva Mouton Home Sales.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio