Sinterklaas denkt ook aan kansarme kinderen

Sinterklaas denkt ook aan kansarme kinderen

Sinterklaas komt ook voor jou! is er klaar voor. Foto: kma

Zandhoven - Niemand minder dan Sinterklaas gaf een persconferentie in Zandhoven. Hij liet weten dat hij dit jaar op 1 december een feest heeft voorbereid voor kansarme kinderen uit Zandhoven. En op 5 december houdt de sint een heus weggeefplein voor álle kindjes.

Herman Janssens (73) uit Zandhoven is al sinds zijn achttiende in dienst als hulpsinterklaas. Hij begon vroeger met huisbezoeken met de vriendenkring van het OCMW van Borgerhout. Die originele, bijna antieke roodfluwelen kledij draagt hij nog steeds. Sinds hij zijn vrouw Hildegarde De Jongh veertig jaar geleden leerde kennen, begint hij ook steeds meer en meer op Sinterklaas te lijken. Alle beharing is origineel en authentiek. “Ik zie graag mannen met baarden”, lacht Hildegarde.
Vorig jaar bereidde de werkgroep ‘Sinterklaas komt ook voor jou!’ voor het eerst huisbezoeken voor aan Zandhovense kinderen die het minder breed hebben. Maar de hulpsinterklaas moest door een bronchitis verstek geven. Gelukkig klaarden zijn Zwarte Pieten toen de klus. Nu is de hulpsinterklaas er helemaal klaar voor.
“Op 1 december is er een feest voor 32 kindjes uit Groot-Zandhoven. Hun namen kregen we via het OCMW. Ze zullen verwend worden met zang, pannenkoeken, warme chocomelk en speciale animatiepieten. Gulle sponsors zoals Kiwanis Zandhoven, Harte Vrouwe, apotheek Denys en enkele supermarkten zorgden voor cadeautjes en omkadering. Ook het OCMW en de gemeente verlenen alle steun.”
De werkgroep ‘Sinterklaas komt ook voor jou!’ wil echter de oogjes van álle Zandhovense kindjes laten blinken. “Daarom houden we op 5 december tussen 14 en 16u een weggeefplein voor het gemeentehuis. Flor Van Dessel van Het Aangespannen Paard Zandhoven brengt Sinterklaas ter plaatse met een koets. Aan het gemeentehuis zullen twee tentjes staan. Voor elk kindje en elke ouder zal er een drankje zijn. De burgemeester stelde voor om de rieten stoel die Zandhoven gekregen heeft van zustergemeente Alheim als troon te gebruiken. Als het regent of vriest, mag Sinterklaas in de inkomhal van het gemeentehuis zitten. Alle kindjes mogen hem een hand komen geven of op de foto met hem. We hebben ook nog een speciale verrassing in petto.”
Sinterklaas is de weggever van dienst, het is dus niet de bedoeling dat eender wie met oud speelgoed op het weggeefplein komt staan. “Ik heb speelgoed genoeg”, zegt de sint.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio