Nieuwe aankomst, andere finale in Omloop Het Nieuwsblad 2019

Nieuwe aankomst, andere finale in Omloop Het Nieuwsblad 2019

Foto: Photo News

Een nieuw jaar, een nieuwe Omloop Het Nieuwsblad. Een jaar nadat aankomstplaats Gent werd ingeruild voor Meerbeke, ondergaat de wedstrijd opnieuw enkele wijzigingen. De Molenberg krijgt een crucialere rol. En vooral: de ‘historische’ aankomst in Meerbeke wordt ingeruild voor het centrum van Ninove. “Voor de beleving”, aldus koersdirecteur Wim Van Herreweghe.

Een jaar nadat aankomstplaats Gent werd ingeruild voor Meerbeke, ondergaat de Omloop Het Nieuwsblad opnieuw enkele wijzigingen. De Molenberg krijgt een crucialere rol. En vooral: de ‘historische’ aankomst in Meerbeke wordt ingeruild voor Ninove.

Het was een aardigheidje: de finish van de ‘oude’ Ronde van Vlaanderen – de versie vóór 2012 – zou voortaan de nieuwe aankomst van de Omloop Het Nieuwsblad worden. Maar het aardigheidje heeft dus maar één jaar geduurd. Een jaar nadat de aankomst verhuisde van Gent naar Meerbeke, verhuist ze opnieuw. Ditmaal slechts enkele kilometers, van Meerbeke naar het centrum van hoofdgemeente Ninove. De reden? “We doen het voor het publiek”, zegt Wim Van Herreweghe van organisator Flanders Classics. “Er is na de editie van 2018 samen met de gemeente Ninove een evaluatie gemaakt. In het centrum van Ninove hopen we op nog meer beleving. Er is meer horeca, meer omringende accommodatie. Het zal de wedstrijd ten goede komen.”

Zwaarder bij de vrouwen

Ook de rest van de koers – die op zaterdag 2 maart wordt gereden – wijzigt licht. De grote facelift van vorig jaar blijft wel behouden: een drievoudige passage over het tweeluik Haaghoek-Leberg én een finale over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Maar in de aanloop naar de Muur krijgen we wel enkele verschuivingen. Lag de Molenberg vorig jaar nog op 52 km van de finish, dan ligt hij nu op amper 40 km van de meet. Nog crucialer dus, net als in de oude Ronde. Ook de route tussen de Berendries en de Muur van Geraardsbergen ziet er anders uit. Ditmaal geen passage over Valkenberg en Ten Bosse, wel de kortste weg via Lierde over de Elverenberg. “Geen zwaardere, wel een iets meer gebalde finale”, aldus Van Herreweghe. Voor de vrouwen wordt de wedstrijd wel zwaarder. Zij krijgen tien hellingen en vijf kasseistroken, dat zijn twee hellingen en twee kasseistroken meer dan dit jaar.

“Ik moet alles nog eens goed bekijken”, aldus tweevoudig winnaar Greg Van Avermaet. “Maar een gebalde finale kan ik alleen maar toejuichen. Alleen is het wel spijtig dat de oude aankomst van de Ronde verdwijnt.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.