N-VA start coalitiegesprekken met sp.a en CD&V

N-VA start coalitiegesprekken met sp.a en CD&V

Districtsburgemeester Kathelijne Toen (N-VA). Foto: Walter Saenen

Hoboken -

In Hoboken zijn N-VA, sp.a en CD&V gestart met coalitiegesprekken. Dat laten de partijen zondag weten in een persbericht. Indien de gesprekken tot een meerderheid leiden, zou de coalitie een nipte meerderheid van 12 op 23 zetels vormen. Groen, dat in de huidige legislatuur in kartel met sp.a in de meerderheid zit, valt uit de boot.

In de gemeenteraadsverkiezingen van oktober bleef de N-VA met acht zetels ruim de grootste partij in het stadsdistrict Hoboken. De sp.a, dat zonder Groen naar de kiezer trok, behaalde drie zetels, de CD&V haalde er net zoals in 2012 één. “Uit de verkennende gesprekken is gebleken dat een samenwerking van deze 3 partijen de grootste garantie biedt voor een stabiel bestuur”, zeggen de partijen in een persbericht.

Groen, met een resultaat van drie zetels, kreeg geen uitnodiging voor de gesprekken. De partij reageert teleurgesteld. “Gisteren kregen we het nieuws van de N-VA dat ze ons uit de gesprekken houden”, zegt Titia van den Engel, voorzitter van Groen Hoboken zondag. “Het verschil tussen N-VA en Groen Hoboken bleek te groot te zijn.” De partij wijst naar de perikelen rond de speeltuin in de Meetjeslandstraat als een van de redenen voor de breuk. Die werd definitief gesloten nadat buurtbewoners hadden geklaagd over geluidsoverlast, maar Groen was het daar niet mee eens.

Kathelijne Toen van N-VA, de huidige districtsvoorzitter in Hoboken, spreekt tegen dat de discussie rond de speeltuin de beslissing heeft beïnvloed. “Ik laat één dossier echt mijn keuze niet bepalen voor een volgende periode van zes jaar. Dat zou kortzichtig zijn. We hebben een vergelijking gemaakt van de verschillende districtsprogramma’s en daaruit bleek dat er meer overeenkomsten waren met sp.a en CD&V.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio