Stripheld op balletles moet stereotiep genderpatroon doorbreken

Jommeke gaat pirouettes maken: “Ballet is niet vreemd, ook niet voor jongens”

Jommeke gaat pirouettes maken: “Ballet is niet vreemd, ook niet voor jongens”

Ballet lijkt terug van weggeweest. Er was al Girl, waarin een transgendermeisje ­ballerina wil worden. Maar nu wil ook Vlaanderens braafste stripfiguur Jommeke pirouettes draaien. Met het nieuwe album Balletkoorts wil de uitgeverij ­tonen “dat ballet niét vreemd is, ook niet voor jongens”. Een initiatief dat experts toe­juichen.

Wie ballet zegt, denkt al gauw aan het stereotiepe beeld van meisjes in roze tutu’s. Een beeld waar Jommeke nu komaf mee wil maken in Balletkoorts, het nieuwe album dat vanaf 6 februari in de winkel ligt en al even te volgen is in onze krant. Voor de honderdste verjaardag van de balletschool van Zonnedorp trekt de stripheld geen tutu aan, wel een strak danspak en een paar balletschoenen.

“Zo willen we het stereotiepe genderpatroon rond ballet ­helpen te doorbreken”, zegt Stéphanie Lauwers van Ballon Media. “Ballet is leuk en staat open voor meisjes én jongens. Het is niet vreemd en kinderen moeten daar ook niet om ­gepest worden. Kinderen inspireren door uitzonderlijke onderwerpen naar voren te brengen, is een rol die we graag aan Jommeke geven.”

Dat juichen experts toe. “In boeken voor kinderen zit vaak onbewuste stereotypering, dan is het fijn dat een stripfiguur als Jommeke het anders toont. Daar bereik je veel kinderen mee”, zegt Bieke Purnelle, directrice van RoSa vzw, het Kenniscentrum voor Gender en Feminisme. “Het is belangrijk dat je vroeg over gender praat met kinderen, nog voor ze puberen, want ze staan meer open voor zaken die afwijken van de norm dan volwassenen.”

Hoe jonger, hoe beter

“Het stripverhaal is gericht op erg jonge kinderen en dat is een goede zaak”, zegt ook pedagoog Pedro De Bruyckere. “Zeker voor kinderen die willen dansen, maakt het duidelijk dat het gerust kan.”

Maar om het genderpatroon helemaal te doorbreken zal er wel meer nodig zijn. “Kinderen worden ruimdenkender wanneer ze meerdere voorbeelden hebben van mensen die het in hun omgeving anders aanpakken. Dus als er ook andere rolmodellen gaan dansen, gaat dat zeker helpen om die traditionele rolpatronen te doorbreken”, zegt De Bruyckere. Purnelle vult aan: “Het is een van die vele kleine dingen die het verschil kunnen maken, maar het gaat er ook om wat je met dat verhaal doet. Op welke manier ga je er bijvoorbeeld over in gesprek met de kinderen?”

Van huisvrouw tot president

Het is niet voor het eerst dat Jommeke stereotiepen aanpakt. Moeder Marie is in De Supervrouw haar rol als huisvrouw beu en ontpopt zich tot president van Europa. En in Va Kwak en Moe Boemel nemen schurken Kwak en Boemel de ouderrol op zich voor een baby. “Jommeke is een redelijk traditionele familiestrip, maar door de jaren heen heeft die ook een evolutie doorgemaakt. Het is de bedoeling om dit soort dingen in de toekomst te blijven doen”, besluit Lauwers.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees