Gele hesjes komen naar Vlaanderen en vrijdag wordt Wetstraat geblokkeerd: “België platleggen”

In Parijs liepen demonstraties van de gele hesjes uit de hand. Foto: Boivin Samuel/ABACA

Brussel / Hasselt / Genk -

De gele hesjes-beweging slaat nu ook over naar Vlaanderen. Maandag in Genk en dinsdag in Hasselt wil een besloten Facebookgroep acties voeren. “Wij willen de burger niet treffen, wel de politici.” Daarnaast is een andere groep van plan de Wetstraat te blokkeren. “Laat u horen voordat het te laat is.” Maar beide groepen zijn van plan om betogingen in heel Vlaanderen te houden.

Volgens oprichter Marko Kleijn, een Nederlander die al tien jaar in Genk woont en werkt, moeten de protesten in Limburg “vreedzaam” verlopen. Dat zegt hij maandag in Het Belang van Limburg. “Wij zijn het zat als melkkoe gebruikt te worden”, klinkt het in de Facebookgroep ‘Leg Vlaanderen Plat’, die al een 5.000 leden telt. “Deze groep is er voor om straks België plat te leggen tot de accijnzen op brandstoffen flink naar beneden gaan. Voor mensen die actief mee willen strijden om dit te verwezenlijken, en niet alleen maar schreeuwen op sociale media.”

“Waar we actie voeren, houden we nog geheim. Maar het zal vreedzaam zijn door middel van flyers”, benadrukt Kleijn. “We willen de politici treffen en niet de burger die zich al blauw betaalt aan pestbelastingen. We zoeken steun. Misschien zullen we maar met 12 à 20 actievoerders op 2 à 3 plekken staan, maar het kunnen er ook veel meer zijn. Het groeit hard.”

Gele hesjes komen naar Vlaanderen en vrijdag wordt Wetstraat geblokkeerd: “België platleggen”
Beeld van een actie nabij het Franse Calais. Foto: Hollandse Hoogte / Ries van Wendel de Joode

“Gele mars” in heel Vlaanderen

Als het aan Kleijn ligt, blijft het echter niet bij de acties in Limburg. Hij heeft plannen voor demonstraties in verschillende steden komende zaterdag. “Mijn bedoeling is op 1 december in diverse steden samen te komen. Als de politiek niet naar ons luistert, wil ik eigenlijk een soort van gele mars houden”, zegt hij tegen VTM Nieuws. “Zonder geweld, alleen maar lopen, de mensen moeten ons gewoon zien in de steden. We zijn het niet meer mee eens met de te hoge brandstofprijzen en dergelijke.”

Wetstraat blokkeren

De Facebookgroep Dutch Nation roept dan weer op tot actie in Brussel op vrijdag. “Laat ons allemaal samen de Wetstraat blokkeren want dat is wat de regering op dit moment met u aan het doen is door de hoge brandstofprijzen...”

De oproep vond veel gehoor, in ieder geval digitaal. Al ruim 10.000 personen zijn geïnteresseerd, terwijl meer dan 1.300 mensen hebben aangegeven daadwerkelijk te zullen gaan.

Gele hesjes komen naar Vlaanderen en vrijdag wordt Wetstraat geblokkeerd: “België platleggen”
Foto: Photo News

“Er is een aanvraag ingediend bij de burgemeester”, bevestigt woordvoerster van de politie Brussel Ilse Van de Keere aan onze redactie. Voorlopig is het nog niet duidelijk of de demonstratie mag doorgaan. “Zoals bij elke manifestatie nemen we contact op met de organisatoren om te zien wat hun bedoelingen zijn. Dat geven wij door aan de burgemeester, die dan een afweging maakt.”

Mocht het protest goedgekeurd worden, dan zullen “de maatregelen die nodig zijn” genomen worden, laat Van de Keere nog weten.

De beheerders van de groep schrijven dat ze op verschillende plaatsen in Brussel en Vlaanderen willen demonstreren. Geïnteresseerden worden aangemoedigd ook zelf met initiatieven op de proppen te komen. Net als bij de huidige protesten zullen gele hesjes gedragen worden. “Gebruik geen geweld”, klinkt het nog.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees