Protesterende buren moeten duimen leggen: kastanjebomen worden kopje kleiner gemaakt

Protesterende buren moeten duimen leggen: kastanjebomen worden kopje kleiner gemaakt

De arbeiders hebben heel wat werk om de stugge bomen te snoeien. Foto: rdb

Brussel / Vorst -

Aan de Albertlaan zijn arbeiders opnieuw gestart met snoeiwerken aan de metershoge kastanjelaars. Dat gebeurt uit veiligheidsoverwegingen. De buurtbewoners stonden eerder al op hun achterste poten. Toch moeten ze tegen wil en dank inbinden.

Met enkele hoogtewerkers en heel wat arbeiders krijgen 29 kastanjelaars op de Albertlaan in Vorst deze week een ingrijpende snoeibeurt. Eens de boom onder handen is genomen, blijft er niet veel meer over dan een stronk met hier en daar een twijgje. Zes kastanjelaars moeten uit veiligheidsoverwegingen zelfs helemaal sneuvelen.

Buurtbewoners staken eind maart al een stokje voor de werken. Toen gingen arbeiders aan het snoeien buiten het daarvoor voorziene seizoen. De politie liet de werken stilleggen. Maar het Gewest duwt nu toch door en gaat verder met de snoeiwerken, net als ook op de Winston Churchillaan het geval was.

Zieke bomen

“Maar we gaan zeker de gewestregering nog interpelleren over deze zaak”, zegt Gaëtan Debbaudt van het actiecomité Le Collectif CitoyensForest 1190. “Jammer genoeg is de aanval op de bomen nu al gestart en kunnen we er niets meer tegen inbrengen. Een expert van het Gewest heeft geoordeeld dat de bomen ziek zijn en gesnoeid moeten worden. Zo staan wij met onze rug tegen de muur.”

Die expert, Paul Gourgue, kwam in het parlement de beslissing om te snoeien verdedigen. Volgens hem zouden dergelijke snoeiwerken om de drie tot vijf jaar moeten plaatsvinden. Dat is echter niet gebeurd. Gourgue waarschuwt om de bomen niet meer te laten groeien tot de omvang die ze ondertussen hadden gekregen.

Heraanleg

Voor de buurtcomités zit er echter nog een andere reden achter het protest. Zij vrezen immers dat er een heraanleg van de Albertlaan zit aan te komen waarbij alle kastanjelaars zouden moeten sneuvelen. “Daarom zouden we graag in het voorjaar nog een analyse laten uitvoeren om na te gaan of de bomen echt wel zo ziek zijn, ook na de snoeiwerken”, zegt Debbaudt nog.

“We vrezen dat de kastanjelaars worden gekapt bij een heraanleg en vervangen door een nieuwe soort. Maar we willen geen kleine platanen in de plaats. Zo duurt het 25 jaar vooraleer we opnieuw zo'n majestueuze laan hebben zoals nu het geval was.”

“We zijn niet tegen een heraanleg van onze straat. De voetpaden zijn bijvoorbeeld veel te smal. Maar we vrezen wel dat de werken een te ingrijpende impact zullen hebben op de wijk in combinatie met andere werven die ons te wachten staan de komende jaren.”

Corrigeer

MEER NIEUWS