Politie zet extra controles in tegen overlast door Brusselse jongerenbende met meisje aan het hoofd

De buurt rond het station Belgica wordt extra in de gaten gehouden. Foto: rdb

Sint-Jans-Molenbeek / Jette -

In de omgeving van het metrostation Belgica lijkt een nieuwe stadsbende in de maak. Een groep van een twintigtal jongeren veroorzaakt er nu al weken overlast. Buurtbewoners vroegen actie van de gemeente en politie. Die verscherpt nu de controles.

De politiezone Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek/Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Agatha-Berchem) houdt de wijk rond metrostation Belgica tegenwoordig extra in de gaten. De buurt wordt er namelijk al enkele weken geteisterd door jongeren die zware overlast veroorzaken. “Het gaat om jongeren die mensen lastigvallen, maar ook vandalisme plegen en diefstallen met geweld”, zegt politiecommissaris Johan Berckmans. “We kennen er nu inderdaad al een tijdje serieuze problemen met die jongeren.”

Meisje aan het hoofd

Het zijn de buurtbewoners en handelaars die de kat de bel aan bonden. Bewoners durfden naar eigen zeggen niet meer de straat op komen. Ze stapten dan ook met een petitie naar het gemeentebestuur van Jette om actie te laten ondernemen. “De problemen zijn vrij recent opgedoken”, zegt burgemeester van Jette Hervé Doyen (cdH). “Het gaat om een nieuwe stadsbende met een meisje aan het hoofd. Uiteraard kunnen we dit niet tolereren en dus heb ik gevraagd aan de politie om het toezicht te verhogen. We zaten inmiddels ook al samen met de politie, de preventiediensten en de buurt. Er zijn wel al veel arrestaties geweest, de meesten daarvan waren drugsgerelateerd.”

Grondige controles

Toch wil commissaris Berckmans het woord stadsbende nog niet echt in de mond nemen. “Het gaat hier niet om een officiële stadsbende, maar we houden hen in de gaten. We zijn nu al enkele weken bezig met grondige controles in de omgeving. We merkten daarbij vooral op dat het gaat om groepjes van tien tot vijftien jongeren die zware overlast veroorzaken en waarbij inderdaad een meisje aan het hoofd lijkt te staan. Momenteel zijn we nog bezig met alle dossiers in kaart te brengen om een zicht op de situatie te krijgen.”

Politiegeweld

Enkele moeders van de bewuste jongeren deden maandag hun beklag in de Franstalige media over politiegeweld. Zij beweerden dat hun kinderen hardhandig werden aangepakt tijdens de controles en ook rake klappen kregen. Drie van hen zouden daarvoor ook al een klacht hebben ingediend. “Maar van klachten heb ik nog geen weet”, zegt Berckmans. “Ook het geweld van de agenten ten opzichte van de jongeren kan ik niet bevestigen. Als dat het geval blijkt te zijn, kan dat uiteraard niet door de beugel.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees