Warre Borgmans speelt eerste grote musicalrol als beroemde zuurpruim uit kerstklassieker

Warre Borgmans speelt eerste grote musicalrol als beroemde zuurpruim uit kerstklassieker

Warre Borgmans heeft zich ter voorbereiding helemaal verdiept in zijn personage. “Ik heb het boek herlezen en de filmversies bekeken.” Foto: Luk Monsaert

Zingen op een podium deed hij nog nooit. Maar dat houdt acteur Warre Borgmans (62) niet tegen om voluit te gaan voor zijn eerste hoofdrol in een musical. In Scrooge speelt hij de beroemde zuurpruim uit de kerstklassieker A Christmas Carol van Charles Dickens.

Weinig kerstverhalen zo beroemd als A Christmas Carol van Charles Dickens. De verbitterde vrek Ebenezer Scrooge krijgt op kerstavond het bezoek van drie geesten die hem de ware betekenis van Kerstmis bijbrengen en hem zo tot inkeer doen komen. Het boek uit 1834 werd al ontelbare keren verfilmd en vertaald naar het podium, en vanaf volgende week loopt ook de Vlaamse musical­versie in onze theaters. Het hoofdpersonage, Scrooge, wordt vertolkt door Warre Borgmans. Het is meteen zijn eerste hoofdrol ooit in een musical. “Dit heb ik nog nooit gedaan”, vertelt hij. “Ik ben een onervaren zanger, en als je kijkt naar de omvang van deze productie, zorgt dat wel voor spanning. Maar zo’n opdracht is een ­cadeau op een zilveren schoteltje. Bovendien legt onze versie van het verhaal nieuwe accenten. Ik vul de rol in op mijn eigen manier. Hadden ze voor een kloon van het origineel gekozen, weet ik niet of ik had meegedaan.”

Voor Music Hall, het productiebedrijf achter Scrooge, is het al de tweede musical rond een verhaal van Dickens: acht jaar geleden maakten ze een eigen versie van Oliver Twist. Die verkocht 172.000 kaartjes en kreeg ­iedere avond een staande ovatie. Met dat in het achterhoofd én met namen als scenarist Frank Van Laecke ­(40-45) en componist Dirk Brossé (Daens, Koko Flanel) in de rangen, liggen de verwachtingen voor Scrooge opnieuw hoog. Volgende week, op 6 december, staat de grote première op de agenda.

Geloofwaardige karikaturen

Als voorbereiding heeft Borgmans zich helemaal verdiept in zijn personage. “Ik heb het boek herlezen en filmversies bekeken. Het verbaast me niet dat Scrooge vandaag nog steeds zo sterk aanspreekt. Dickens durfde tegen de schenen van het ­establishment te schoppen. Zijn personages zijn heel karikaturaal, maar tegelijk geloofwaardig. En zijn verhalen zijn menselijk en tijdloos.”

Tijdens de repetities zitten Borgmans en de andere castleden nu al elke dag tussen de kerstbomen en de pakjes. Maar zodra hij buiten stapt, schudt de acteur dat van zich af. “Sinterklaas is nog niet langsgeweest, dus voor kerst is het nog te vroeg”, zegt Borgmans. “Ik ben wel een kerstmens. Samen vieren met de familie, pakjes, een mooie boom … Maar als het verhaal van Scrooge iets leert, dan is het wel dat kerst om meer draait dan dat.”

Scrooge loopt in de Antwerpse Stadsschouwburg en verhuist in januari naar de Gentse Capitole.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees