Ouders waarschuwen na dood dochter (25): “Maagverkleining niet zonder gevaar”

Ouders waarschuwen na dood dochter (25): “Maagverkleining niet zonder gevaar”

Foto: *

Geraardsbergen -

Jana Moreels (25) is onverwacht overleden. Volgens haar ouders het gevolg van een maagverkleining die het meisje onlangs liet uitvoeren. De ouders waarschuwen: “Laat dergelijke ingrepen niet zomaar doen!”

“Jana vond dat ze te zwaar was en werd daar geregeld negatief op aangesproken. Ze kon daar niet mee leven, alhoewel ze een stabiel persoon was. Ze ging volgend jaar trouwen, maar zocht intussen wel een blijvende oplossing voor haar gewichtsprobleem. Jana overwoog daarom om een gastric bypass te laten doen”, zegt een aangeslagen vader Laurent Moreels. “Ze heeft er ook met ons over gepraat. Vorige maand liet ze de maagverkleining dan uitvoeren.”

Grootste straf

De ingreep leek geslaagd, tot enkele weken geleden Jana pijn kreeg. Ze belandde in het ziekenhuis. Haar gezondheidstoestand ging daar zienderogen achteruit. Er volgden zware medische ingrepen en zelfs levertransplantaties. Tevergeefs. Jana overleed vorige zaterdag.

Een immense klap voor haar ouders, Laurent en Christelle Duran. “Dit is de grootste straf die je als ouder kan krijgen, een dochter die in de fleur van haar leven overlijdt. We voelen er ons zelfs schuldig over omdat ze haar plannen voor een maagverkleining met ons besprak. We willen dan ook mensen die een dergelijke ingreep overwegen waarschuwen. Het is niet zonder gevaar, zoals is gebleken. Een gastric bypass lijkt misschien een courante ingreep en bandwerk, maar dat is het helemaal niet.”

Voor Jana leek de maagverkleining een laatste redmiddel. “Jana had al heel wat diëten geprobeerd. Ze vermagerde dan telkens wel, maar de kilo's kwamen er achteraf weer bij. Daarom koos ze voor de bypass.”

De ouders van Jana dienen geen klacht in tegen het ziekenhuis en de medici die de maagverkleining uitvoerden. “Daar kan je toch niet tegenop. Maar we willen wel waarschuwen en mensen de ogen openen. Het overlijden van onze dochter is zo misschien niet voor niets geweest.”Een magere troost voor de ouders, die zich wel optrekken aan de steun die ze krijgen van familie, vrienden en de collega's van Jana uit het OZC Sint-Vincentius in Viane.

INFO

Uitvaart Jana Moreels op zaterdag 1 december om 10 uur in de Sint-Bartholomeuskerk op de Markt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees