Fatih-moskee in Beringen krijgt ook in beroep erkenning niet terug: “Een belangrijk signaal”

Fatih-moskee in Beringen krijgt ook in beroep erkenning niet terug: “Een belangrijk signaal”

Foto: Tom Palmaers

Beringen -

De Fatih-moskee van Beringen zal zijn erkenning niet terugkrijgen, dat schrijft Het Laatste Nieuws. De moskee ging in beroep tegen de intrekking door Liesbeth Homans (N-VA), maar de Raad van State stelt de minister in het gelijk.

Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) startte in april 2017 de procedure voor het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen, de op een na grootste moskee van ons land. “Uit de stukken die men ons geleverd heeft, blijkt dat er in Beringen praktijken zijn gebeurd die strijdig zijn met de voorwaarden die gelden voor erkende moskeeën in Vlaanderen”, klonk het toen.

De Fatih-gemeenschap tekende daarop beroep aan bij de Raad van State, met als voornaamste argument dat die bevoegdheid niet bij de minister, maar bij de hele regering rust. Na 13 maanden stelt de Raad van State Homans nu toch volledig in het gelijk, schrijft Het Laatste Nieuws.

De intrekking komt neer op een verlies van zo’n 50.000 euro subsidies, maar dat verandert in principe niet veel aangezien de imam nog steeds betaald wordt vanuit Turkije. Toch spreekt Homans van een belangrijk signaal. “Een erkenning geeft een moskee legitimiteit, die deze nu terecht kwijt is. Indien ik ook over andere moskeeën bezwarende elementen ontvang, zal ik niet aarzelen nieuwe procedures tot intrekking op te starten.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio