Mama

De Sint geeft 400 miljoen euro uit aan pakjes

De Sint geeft 400 miljoen euro uit aan pakjes

Als de Sint straks terug naar Spanje reist, zal hij zo’n 400 miljoen euro hebben uitgegeven om de Belgische kinderen hun cadeautje te bezorgen. Dat becijferde onderzoeks- en adviesbureau WES.

Gemiddeld geeft Sinterklaas 76 euro uit per kind. Opvallend meer dan vorig jaar, toen hij maar 68 euro spendeerde. De meeste cadeaus (65%) worden trouwens in de winkel gekocht, 31,6% in de webshop.

Een briefje in de schoen is nog altijd het makkelijkst voor de Sint. Hij haalt zijn inspiratie uit maar liefst 88 procent van die brieven. Maar ook uit reclamedrukwerk put de goedheilige man nog cadeau-ideeën, gevolgd door informatie in de winkel en tv-reclame. Van online advertenties en sociale media houdt de Sint minder.

Iets meer dan de helft denkt aan de pakjes al in november, maar koopt die vaak pas in december. Een kwart van de ondervraagden doet pas in december de inkopen. 14 procent van de Belgen denkt pas in december aan pakjes. Een kwart van de Belgen is er wel vroeg bij en denkt nog voor oktober aan cadeautjes.

Ook tweedehandsgeschenken zijn populair onder de cadeautjes. Van diegenen die dit jaar cadeaus zullen kopen, overweegt meer dan een derde (37 procent) er één of meerdere om een stuk speelgoed een tweee leven te geven. Dit blijkt uit een online onderzoek bij tweeduizend Belgen in opdracht van 2dehands.be, De Kringwinkel, Troc.com en Cash Converters. Gezelschapsspelen en puzzels zijn het meest gegeerd, gevolgd door bouwblokken en educatief speelgoed. Poppen, knuffels en speelgoedfiguren en buitenspeelgoed sluiten de top vijf.

De Sint geeft 400 miljoen euro uit aan pakjes
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees