Boetes tot 16.000 euro voor drugsdealers op Tomorrowland

Boetes tot 16.000 euro voor drugsdealers op Tomorrowland

Archiefbeeld. Foto: BELGA

Boom -

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is woensdag de derde en laatste themazitting gehouden voor dealers die afgelopen zomer betrapt werden op het dancefestival Tomorrowland in Boom. Het openbaar ministerie vorderde voor de 26 beklaagden celstraffen tot twee jaar en boetes tot 16.000 euro.

Net zoals bij de twee vorige themazittingen waren de beklaagden, allen tussen de leeftijd van 21 en 42 jaar, hoofdzakelijk buitenlanders. Het ging om Italianen (6), Engelsen (6), Australiërs (5), Nederlanders (2), Israëli (2), een Braziliaan, een Fransman, een Schot en ook twee Belgen. De meesten stonden terecht voor handel en bezit van verdovende middelen.

De meest opmerkelijke beklaagde was beroepsmilitair Tom V. Een lid van de security had hem op 29 juli drugs zien verhandelen op het festival. Hij had 113 XTC-pillen, 8 zakjes MDMA, 10 zakjes ketamine en 6 zakjes cocaïne op zak, alsook 385 euro. Het openbaar ministerie vorderde achttien maanden cel en 12.000 euro boete. Zijn advocaat betwistte de feiten niet en vroeg om een werkstraf. “Hij beseft dat hij over de schreef is gegaan en schaamt zich.”

Nils F. hoorde twee jaar cel en 16.000 euro boete tegen zich vorderen. Hij werd met liefst 169 XTC-tabletten betrapt. Hij had ze aan een agent in burger te koop aangeboden aan 7 euro per pil. Ook hij vroeg om een werkstraf.

Vier Italianen moesten zich dan weer verantwoorden voor oplichting. De drugs die ze wilden verkopen, bleken nep te zijn. In een van de pillen zaten pesticiden. Voor hen werd telkens een jaar cel en 800 euro boete gevorderd. De zaken die woensdag behandeld werden, zullen op 2 januari gevonnist worden.

De rechtbank deed ook uitspraak in de zaken die op de vorige themazitting behandeld werden. Een 34-jarige advocaat uit Canada kreeg een jaar cel met uitstel en 8.000 euro boete, waarvan de helft effectief. De politie had op 20 juli gezien hoe hij een xtc-pil aan een festivalbezoeker overhandigde in ruil voor 50 euro. Hij bleek 3,4 gram coke en nog een xtc-pil op zak te hebben.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio