Eén op de drie koppels ongewild kinderloos, en daarom is er een Kinderwenshuis

Shanti Van Genechten en Lode Godderis richtten samen het Kinderwenshuis op. Foto: apl

Leuven -

In Leuven, aan de Diestsevest 76, opent het Kinderwenshuis de deuren. Het is na Aarschot de tweede vestiging van de organisatie die koppels begeleidt van wie de kinderwens niet dadelijk of makkelijk wordt vervuld.

Eén op de zes koppels is ongewild kinderloos. Dat blijkt nog altijd een taboe te zijn.

“Het Kinderwenshuis in Leuven is een aanspreekpunt voor iedereen met een kinderwens”, zegt Shanti Van Genechten. “Kinderwensouders kunnen hier terecht voor professionele informatie, steun en begeleiding. De omgeving staat er niet altijd bij stil welke emoties koppels moeten doormaken wanneer zij er vurig naar verlangen om vader of moeder te worden maar dat niet dadelijk lukt.”

Sociaal isolement

“Kinderwensouders komen snel terecht in een sociaal isolement. In het Kinderwenshuis kunnen ze terecht voor een gesprek of voor trajectbegeleiding. Ze kunnen hier ook deelnemen aan groepssessies”, aldus nog Van Genechten.

De Kinderwenshuizen van Kinderwens Expertisenetwerk zijn een initiatief van Shanti Van Genechten en professor Lode Godderis.

Beroep en gezondheid

Van Genechten was van 2003 tot 2014 verbonden aan het universitair ziekenhuis van Leuven, als vroedvrouw, en is zelf het kind van Vlaamse kinderwensouders. Ze deed in 2012 onder leiding van professor Godderis een literatuuronderzoek rond het thema. Zo ontdekte het duo een leemte in de eerstelijnszorg voor mensen met een kinderwens.

Lode Godderis is hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van de KULeuven. Hij leidt verschillende studies naar de relatie tussen beroep en gezondheid.

Plaats buiten ziekenhuis

Mannen en vrouwen gaven in één van zijn vorige onderzoeken en interviews aan dat zij op zoek waren naar een plaats buiten de ziekenhuismuren, om op gesprek te komen voor-, tijdens- en na het kinderwenstraject. Het duo ging in 2012 voorzichtig van start met de vzw Kinderwens.

“Op advies van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) hebben we de Vlaamse Kinderwenshuizen ingebed in vaste overheidsstructuren, om de veiligheid van zorg te garanderen. Voor ons eerste Kinderwenshuis kregen we een locatie toegewezen in een kindercrèche in Diest, maar dat zagen we niet zitten voor mensen die moeilijkheden hebben om kinderen te krijgen.”

Een nieuwe locatie werd gevonden in Aarschot en nu dus ook in Leuven. “We hebben er vaste permanentie-uren op afspraak”, besluit Shanit Van Genechten.

www.kinderwens.org

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio