Reacties op vondst van kadaver van twee reeën aan Scheldekant

Reeën illegaal afgeslacht: "Vergunning voor hut is niet nodig, maar we nemen de stroperij wel ernstig"

Alleen de huid bleef over, het werk van geoefende stropers, aldus Natuurpunt Foto: hvd

Destelbergen - In de buurt van een jachthut aan de Scheldekant in Destelbergen legde de hond van een wandelaarster enkele weken geleden zes pootjes en de vacht van een jonge ree bloot. Een dag later werd er ook een professioneel ontbeend karkas aangetroffen van eenzelfde onfortuinlijk dier. "Voor de bewuste hut is er geen stedenbouwkundige vergunning nodig", zegt milieuschepen Elsie Sierens, "maar we tolereren uiteraard geen stroperij in de prachtige Damvallei."

Na de melding van de slachtpartij bij de lokale politie diende Natuurpunt klacht in bij de Natuurinspectie, een afdeling van Agentschap Natuur en Bos dat moet toezien op inbreuken tegen de natuurwetgeving. Zonder gevolg, want daar kan men stroperij naar verluidt niet opvolgen. "Ongehoord, dit is niet meer van deze tijd", klinkt het bij een verbolgen Hugo Vinck, dierenarts en lokaal vrijwilliger bij Natuurpunt. "De privéhut staat bovendien in een natuurgebied vlak bij de openbare weg die het hele jaar door heel populair is bij fietsers en wandelaars."

Schepen van Leefmilieu Elsie Sierens (Open VLD) trok twee maand geleden al op aangeven van Natuurpunt naar de Natuurinspectie en kreeg er te horen dat er voor de jachthut in de buurt van het bekende café 't Schippershuis geen stedenbouwkundige vergunning nodig was. "Het recente nieuws van de stroperij van de jonge reeën werd niet aan de gemeentelijke diensten gemeld, maar alleen aan de politie. Wij kregen daar wel de opdracht de dierlijke resten te verwijderen. Gisteren hebben wij bij de Natuurinspectie nogmaals aangedrongen op onderzoek naar mogelijke inbreuken op de jachtwetgeving. De Scheldekant is ingekleurd als jachtgebied, waar op eenden, houtduiven, konijnen, grauwe en Canadese ganzen kan gejaagd worden, met een geldig jachtverlof uiteraard. Ook vossen kunnen er tussen midden oktober en eind februari geschoten worden. Maar deze illegale slachtpartij van jonge reeën die meer en meer in onze regio opduiken, is natuurlijk niet goed te keuren. Het dossier is ook overgemaakt aan de politiezone Regio Rhode & Schelde voor verder onderzoek", besluit de bevoegde schepen en toekomstige burgemeester van Destelbergen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio