Compleet verbod op alcoholverkoop langs Waalse autosnelwegen

Zelfs geen pintje meer bij snack langs de snelweg

Zelfs geen pintje meer bij snack langs de snelweg

Niet alleen in de shops maar ook in de restaurants langs de Waalse snelwegen wil de minister geen alcohol meer zien. Foto: Photo News

Geen alcoholverkoop meer langs de autosnelwegen, niet in de shops, maar ook niet in de restaurants. Dat is waar Wallonië naartoe wil. Vanaf zaterdag wordt er alvast geen drank meer verkocht in de ‘aire de Waremme’ op de E40.

Wie vanaf 1 december op de E40 stopt aan Waremme (Borgworm), net over de ­Limburgs-Luikse provinciegrens, om er iets te eten en te drinken zal genoegen moeten nemen met water of frisdrank. Elke verkoop van ­alcohol, zowel in de shop als in het restaurant, is vanaf dan verboden. Dat heeft Sofico, het Waalse overheidsorgaan dat de concessies ­beheert voor de autosnelwegparkings, beslist bij de toekenning van de nieuwe concessie. Op termijn wil het dat er een eind komt aan élke verkoop van alcohol in de shops en de restaurants langs de autosnelwegen.

“Deze maatregel komt de verkeersveiligheid ten goede”, zegt Waals minister voor Mobiliteit Carlo Di Antonio (CDH). “Er toch even aan herinneren dat alcohol een van de grootste doodsoorzaken op onze wegen is. In 2017 bleek minstens 11 procent van de ­bestuurders die op de Waalse snelwegen betrokken waren bij een ongeval met lichamelijk letsel, onder invloed te rijden.”

Met de maatregel wil Wallonië dwangmatige of impulsieve drinkers geen kans ­geven om te drinken én te ­rijden.

Als het regent in Wallonië, begint het dan ook te druppelen in Vlaanderen? “Bij ons is het sowieso niet toegelaten sterkedranken te verkopen, maar een pintje of een breezer, dat mag wel”, reageert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). En de minister is niet van plan daar verandering in te brengen: “Ik ken geen enkele studie die een causaal ­verband aantoont tussen dronken rijden en het ­inslaan van drank in een tankstation. Als je die logica doortrekt, dan moet je ook de verkoop van alcohol ­verbieden langs alle andere wegen, want er zijn genoeg verkooppunten waar je in de verleiding kunt komen. Nee, dit lijkt mij er echt over.”

In Wallonië menen ze het wel. Waremme is er al de tweede ‘aire’ zonder alcohol: sinds september vorig jaar is er ook geen alcohol meer te verkrijgen in die van Bierges (langs de E411). En Sofico heeft de duidelijke ­intentie die voorwaarde vanaf nu in te voeren telkens wanneer het een concessie vernieuwt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees