Magda staat op haar 71ste opnieuw voor de klas: “Mijn pijp is uit als ik naar huis ga, maar ik doe het nog steeds even graag”

Magda staat op haar 71ste opnieuw voor de klas: “Mijn pijp is uit als ik naar huis ga, maar ik doe het nog steeds even graag”

Juf Magda amuseert zich rot in de klas. Foto: idh

Halle -

Misschien met een grijs haar en een rimpeltje meer, maar daar malen de kinderen van het eerste leerjaar van het Heilig Hart&College Sint-Rochus niet om. Juf Magda staat op haar 71ste opnieuw voor de klas. Met haar gekend aanstekelijk enthousiasme.

Of ze van de herfstvakantie tot aan de kerstvakantie soms geen zin had om even een interim te doen in haar vertrouwde klas? Met die vraag stapte directeur Bart Parrez naar Magda Bracquené, sinds 2004 gelukkig gepensioneerd. “En eigenlijk moest ik daar niet eens lang over nadenken”, zegt ze. “Lesgeven is altijd mijn favoriete bezigheid geweest. Mocht ik herbeginnen, ik zou opnieuw voor de klas staan en het liefst in het eerste leerjaar. Dat zit in de genen, denk ik. Van toen ik klein was, herinner ik me dat ik altijd schooljuf wilde worden. En ik heb de job 38 jaar met hart en ziel gedaan.”

Bureau achteraan in de klas

“Ik ben ondertussen 71, maar dat wil niet zeggen dat ik hele dagen thuis in de zetel zit. Ik ben altijd als vrijwilliger in de school actief gebleven. Voorlezen, mee op uitstap gaan, bijlessen geven. Ik heb zelfs enkele Syrische kinderen Nederlands geleerd. De band met de school is eigenlijk nooit doorgeknipt.”

Ondertussen is ze opnieuw voor even zorgleerkracht en heeft ze op woensdag het eerste leerjaar helemaal voor zich alleen. “Fantastisch. Die kinderen kunnen in enkele weken tijd lezen en schrijven. En dat kunnen ze omdat de juf hen dat heeft geleerd. Dat geeft ontzettend veel voldoening. En de kinderen hebben nog geen enkele opmerking gemaakt over mijn leeftijd”, lacht Magda. “Natuurlijk is alles veranderd sinds ik veertien jaar geleden met pensioen ging. Kinderen en ouders zijn mondiger geworden, er hangt een smartbord in de klas en het bureau van de juf staat nu achteraan. Ook leermethodes worden bijgewerkt, maar de basis blijft nog steeds dezelfde. Kinderen blijven kinderen. En ja, als ik hier 's avonds buiten stap, is mijn pijp uit. Maar het is heel vreemd: uit die vermoeidheid put ik net energie om thuis ook nog een en ander te doen. Er zijn collega's van vroeger die me gek verklaren. Maar ik kan het iedereen die graag les geeft, aanraden. Dit is mijn biotoop en dat zal nooit veranderen.”

Kruistocht om vervanging te vinden

Of de school dan geen jonge interimkracht kon aantrekken? “Helaas niet en dat is net het probleem. Het is een kruistocht geworden om iemand te vinden die even wil invallen voor een afwezige leerkracht”, zegt directeur Bart Parrez. “We mogen onze beide handen kussen dat Magda dit voor ons wil doen. Er moet dringend iets gedaan worden aan de opwaardering van het beroep. Daarnaast voerde onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) ook een systeem in waarbij scholen werken met een vast team van tijdelijke krachten. Hierdoor kunnen we dus geen beroep op interims die contractueel al verbonden zijn aan andere scholen. De vijver om in te vissen is hierdoor serieus beperkt geworden.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio