Duitse aartsbisschop bezocht Michael Schumacher: “Zijn gezicht ziet er nog steeds hetzelfde uit, alleen wat voller”

Duitse aartsbisschop bezocht Michael Schumacher: “Zijn gezicht ziet er nog steeds hetzelfde uit, alleen wat voller”

Archiefbeeld Foto: Reuters

Sinds zijn ski-ongeval eind 2013 kwamen er zelden details naar buiten over de toestand van voormalig F1-kampioen Michael Schumacher. Hij belandde in een diepe coma waarna hij sindsdien in hun luxevilla aan het Meer van Genève met de beste (medische) zorgen wordt omringd. Op 3 januari 2019 viert ‘Schumi’ echter zijn 50e verjaardag en plots duiken er steeds meer details op. Onlangs was er nog een openhartig interview met zoon Mick, en nu wordt in de Duitse media een getuigenis van de Duitse aartsbisschop Georg Gänswein breed uitgesmeerd. Voor het eerst vernemen we dan ook iets meer over het uiterlijk van Schumacher.

De 62-jarige aartsbisschop Georg Gänswein is een vertrouweling van de familie Schumacher. In het Duitse royalty-weekblad Bunte komt hij voor het eerst naar buiten met details over zijn bezoek aan de voormalige F1-kampioen in 2016, al wil hij “uit respect voor Corinna en de kinderen” niet alles openbaar maken.

“Ik gaf hem een kruis op zijn voorhoofd”

“Ik sprak eerst met Corinna en haar moeder, waarna ik met een therapeut tot bij Michael Schumacher in de woonkamer werd gebracht”, vertelt de geestelijke. “Ik stelde mezelf voor en vertelde hem dat ik een fan was, dat ik vaak naar zijn wedstrijden keek en geïntrigeerd was hoe een man zo’n wagen kon besturen aan zo’n snelheid en in alle weersomstandigheden.”

“Ik zat tegenover hem, nam zijn beide handen vast en keek hem aan. Soms zegt een aanraking zoveel meer dan woorden. Een hand vasthouden bij een zieke geeft troost en nabijheid . Dat was belangrijk voor mij. Zijn gezicht is nog steeds het gezicht dat we allemaal kennen, het typische gezicht van Michael Schumacher. Het is alleen een beetje voller geworden. Als afscheid gaf ik hem een kruis op zijn voorhoofd en zei dat ik voor hem zou bidden. Nee, we hebben niet samen gebeden. Omdat ik niet kon weten of hij het zou willen. Maar je voelt dat hij ontmoetingen waarneemt, dat hij een innerlijke dialoog met zichzelf aan gaat.”

Discretie

“Je voelt dat de nabijheid van zijn familie belangrijk voor hem is. Hij voelt dat liefdevolle mensen om hem heen voor hem zorgen, en dat goddank ver weg van het nieuwsgierige publiek. Iemand die ziek is, heeft discretie en begrip nodig. Het gezin is het beschermende nest dat Michael absoluut nodig heeft. En zijn vrouw is de ziel van dat gezin.”

Tot op de dag van vandaag staat de aartsbisschop in nauw contact met Corinna Schumacher. In 2016 had hij ervoor gezorgd dat zij, de kinderen en haar moeder een audiëntie kregen bij paus Franciscus in het Vaticaan. Het is toen dat zij de bisschop ook uitnodigde voor een bezoek.

“Dat mijn bezoek bekend is, is voor mij geen probleem. Al zal ik verder geen details vrijgeven. Het toont echter aan dat zelfs nu, nu hij niet langer een kampioen kan zijn, nog veel mensen nog steeds aan hem denken. Natuurlijk neem ik Michael Schumacher en zijn familie op in mijn gebeden.”

LEES OOK. Mick Schumacher heeft het “zwaar”, maar spreekt openlijk over papa Michael: “Mijn vader is mijn idool”

Aartsbisschop Gänswein kwam gisteren overigens nog al eens in het nieuws: het was de bisschop die naast paus Franciscus zat tijdens een audiëntie waarbij een autistisch jongetje zich niets aantrok van het protocol en zo een lach toverde op het gelaat van de paus en de bisschop.

Duitse aartsbisschop bezocht Michael Schumacher: “Zijn gezicht ziet er nog steeds hetzelfde uit, alleen wat voller”
Foto: AFP
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.