Eindejaarsprijzen: films “Green Book” en Lady Gaga bijten spits af

Eindejaarsprijzen: films “Green Book” en Lady Gaga bijten spits af

Het is nog geen december, maar in de VS is de eindejaarsprijzenregen in de filmwereld al begonnen. Het gerenommeerde filmverband National Board of Review beet de spits af met onderscheidingen voor, onder andere, de film ‘Green Book’, acteur Viggo Mortensen en debuterend actrice Lady Gaga.

‘Green Book’, een biopic over een zwarte jazz-ster die in de jaren 60 op tournee in het zuiden van de VS gaat in het gezelschap van een blanke chauffeur annex bodyguard, werd uitgeroepen tot beste film. Voor zijn rol als zelf niet van enig racisme gespeende chauffeur werd Viggo Mortensen bekroond met de acteursprijs. Lady Gaga won de strijd tussen de actrices voor haar rol als opkomend zangtalent dat verliefd wordt op een aan alcohol verslaafde, tanende countryster in de zoveelste remake van ‘A Star is Born’. Die film viel nog tweemaal in de prijzen: voor de regie (Bradley Cooper) en de mannelijke bijrol (Sam Elliott).

Tot degenen die nog tot 8 januari moeten wachten om hun prijs in ontvangst te nemen, hoort ook Pawel Pawlikowski. De Pools-Britse regisseur won immers de prijs voor de beste niet-Engelstalige film met zijn zwart-witte prent ‘Cold War’, een cinematografisch verbluffend liefdesdrama dat zich in de jaren 50 afspeelt.

De National Board of Review, een vereniging van filmhistorici, cineasten en filmmakers, kent al sinds 1929 prijzen toe. Vorig jaar bekroonde zij Steven Spielbergs politieke thriller ‘The Post’ als beste film. ‘The Post’ werd tweemaal voor de Oscars genomineerd, maar keerde met lege handen van het gala terug.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees