Vlaming maakt komaf met fake news met zelfgemaakte software

Vlaming maakt komaf met fake news met zelfgemaakte software Video: TV LImburg

Houthalen-Helchteren -

Maarten Schenk is foutieve berichtgeving - beter bekend als ‘fake news’ - meer dan beu en schreef een computerprogramma om valse nieuwtjes op te sporen. De Houthalenaar corrigeert de artikels vervolgens op zijn eigen website ‘Lead Stories’.

Schenk gebruikt software die hij zelf schreef om razendsnel populaire nieuwsverhalen op te sporen en gaat daarna zelf kijken of het nieuwtje wel klopt. Zo ontdekte hij dat de Belgische zanger Stromae zou overleden zijn tijdens een verkeersongeval in Parijs, maar daar klopt volgens de man uit Houthalen helemaal niks van. “Een site geregistreerd door een Rus, die voortdurend doodsberichten van Franstalige zangers de wereld instuurt”, weet Schenk al snel. Hij publiceert een correctie op zijn eigen website en op sociale media om het fake news de wereld uit te helpen.

De mensen zijn volgens de speurneus soms te goedgelovig en nemen zaken die online staan te snel voor waar aan: “Er zijn natuurlijk mensen die gaan stemmen op basis van informatie die ze op het internet hebben gelezen die niet klopt, of beslissingen nemen over hun gezondheid.” Net voor die mensen wil Schenk er zijn met zijn website, al wil hij ook beklemtonen dat zelf op zoek gaan als je iets leest een goede reflex is: “Twee seconden googelen, dan maak je jezelf niet belachelijk door een bericht te delen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio